Gerendély Ágnes festőművésznővel készítettünk riportot. Fogadjátok szeretettel!

  • Meséljen pár szóban magáról, honnan az állatok iránti szeretete, vonzódása?

kanca csikoval_0002Budapesten születtem, közel a Római parthoz. Ott töltöttem a gyermek és a kamaszkorom. Kertes házban laktunk, nagyszüleim tartottak állatokat , csirkét, kacsát, nyulat, disznót, kecskét. Visszagondolva egész helyes kis gazdaságban töltöttem a gyermek korom. Természetes volt, hogy segítettem az állatok gondozásában, szerettem is őket, de igazán a mindenkori cica volt a bizalmasom. Neki mondtam el, ha valami bántott, öröm ért. Érdekes módon a kutyánkkal nem voltam közelebbi kapcsolatban, abban az időben nem hallottunk a felelős állat tartásról, a kutya láncon őrizte a házat, őt is szerettem, de ennyi.

Amikor elkerültem otthonról Szegedre a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, kezdtem vágyni egy kutyára. Ez a vágyam végül is felnőtt koromban teljesült.

Jelenleg 3 kutyám van, mentettkék, mint minden eddigi kutyusom. Egy 7 éves vak goldi leányzóm Juca és a 3 éves testvérpár Bogika és Tücsi.romy_festm_kesz

 

A 20 év alatt a mostaniakkal együtt 9 kutyusom volt, mind más karakter, egy-egy történet. Tanulom a kutyáimat, erre minden nap nyílik alkalmam, igen komoly kihívások elé állítanak, aminek örülök, mert szeretnék egyre jobb gazdivá válni.

  • Miben más állatportrét festeni, mint más típusú képeket?

05 07 10 boxerEgy tájkép, csendélet, stb, festésénél több szabadsága van a festőnek. Szabadon alakíthatja a kompozíciót, a kép mondani valójának, hangulatának megfelelően.

Egy élethűen megfestett állatportrénál fontos a precizitás, aprólékosság, de legfőképpen a türelem.

Kívülállónak könnyűnek tűnhet egy állatportré megfestése, de nem az. Sokat kell dolgozni a képen, hogy élő legyen a festmény, csillogjon a szem, selymes legyen a bunda, érezni lehessen az állat testét a bunda alatt, ne egy üvegszemű plüssállatka legyen a kedvencből a vásznon. Ez egyben a festés nehézsége és a szépsége is.

Meg lehet festeni pár óra alatt is egy képet, de nem az én stílusomban, az én aprólékosan kidolgozott technikámmal. amstaffFestés közben kialakul egy „párbeszéd” köztem és a kép között, ez fontos az alkotáshoz, hogy lelke legyen a képnek. Azt szoktam mondani, festeni nem lehet négyzet méterben számolva, a gépiesen megfestett képek nem fognak szólni a nézőkhöz.

Ebben is segít, hogy vannak saját kutyáim, látom, átélem, hogy minden kutya más személyiség, ezt igyekszem visszaadni a festményeimmel.

A kutyaportrék festése nem tudatos döntés, inkább a sors hozta így. Sok gazdi keres fel, hogy megörökíttesse velem kedvencét.

Festettem és festek is más állatokat, tájképet, csendéletet, de ha végig nézzük az eddigi alkotásaimat valóban a kutyaportrék vannak túlsúlyban. Talán mert az emberekhez a kutyák állnak a legközelebb – hozzám is – legtöbben kutyát tartanak és cicát. Évekig cicáim is voltak, de lassan 20 éve kutyáim vannak és minden nappal közelebb kerülök hozzájuk lelkileg, próbálom megérteni a viselkedésüket, bűvölnek el okosságukkal, odaadásukkal és szeretetükkel.

ArcoVan alkalmam megfigyelni a formájukat, testalkatukat, szőrüket, viselkedésüket, reakcióikat, mozdulataikat, hogy minél hitelesebben tudjam mindezt ábrázolni vásznon, papíron.

Mindig voltak és lesznek más témáim, de az állatportrék maradnak a kedvencek. Kevés festő tudja vagy van türelme úgy megfesteni az állatokat, hogy élő legyen a festmény.  Engem a Teremtő megáldott ezzel a tehetséggel és remélem, minden festménnyel szebbek lesznek az alkotásaim.

  • Hogy indult el a festészet irányába és hogyan kezdett állatokat festeni ?

Mint minden kis gyermek, én, is szerettem rajzolni, színezni. A kezem ügyében lévő papírokat tele rajzoltam, „firkáltam” a szó jó értelmében. Édesanyám és nagyszüleim természetesnek vették a rajzolgatást, nem én voltam az első rajzolgató-festegető a családban. Apai nagybátyám – Nagy Károly Róbert építész-festőművész – gyönyörű akvarelljei díszítették nagyszüleim lakását és inspiráltak engem is alkotásra.

Egy alkalommal örömöt szerettem volna szerezni édesapáméknak és krétával lerajzoltam a törpenyuszijukat és hullámos hátú papagájukat. Előtte soha nem ábrázoltam állatot, de olyan kifejezőre sikerült a kép, hogy bíztattak rajzoljak-fessek más állatokat is, gyakoroljam, mert különleges tehetségem van hozzá.

Hosszú évekig dolgoztam rajz és földrajz szakos tanárként, közben megvalósítottam a másik álmom, felvételiztem a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő-restaurátor szakára, ahova felvettek és festő-restaurátor művész diplomát kaptam. Ma szabadúszó festő és restaurátor művészként dolgozom.

  • Milyen technikákkal dolgozik, melyik a kedvence és miért?

Legtöbb portrém olajfestékkel készül, de szeretem a ceruzát, tollat, vörös és fekete krétát és az olajpasztell krétát. barnaloFestek akvarell és akrilfestékkel is, nagy előnye, hogy gyorsan szárad, egyben a hátránya is az olajfestékkel szemben.

Vitathatatlanul az olajfesték a kedvencem. Szeretem a selymességét, hogy össze lehet mosni a vásznon, csodálatos átmeneteket tudok vele csinálni, a bundákhoz, szemekhez verhetetlen, de minden más témához is szívesen használom. Az olajpasztell kréta is ilyen jól kezelhető, szeretek ezzel az anyaggal is dolgozni, mert  szinte az olajfestékkel azonos hatást lehet vele elérni.

  • Mennyi idő, mire elkészül egy festménnyel?

2-3 hét egy festmény elkészülése, függ a kapott fotó minőségétől, a festmény száradásától, nagyságától, bonyolultságától. A plasztikus hatás eléréséhez rétegenként építem fel a festményt, közben száradni kell, hogy a megfelelő mélységet tudjam elérni.

Külön kérésre be is kereteztetem a festményeket, hogy a kedves megrendelő tényleg egy kész képet kapjon, csak fel kell akasztani a falra és gyönyörködni benne.

  • Mik a tervei a jövőre nézve?

Szeretnék minél jobb és kifejezőbb képeket festeni, technikailag fejlődni, új anyagokat, technikákat megtanulni, alkalmazni.

  • Hogy lehet felvenni Önnel a kapcsolatot, ha szeretnének képet?

A fotókat e-mailben tudom fogadni, lehetőleg többet és jó, éles felvételeket, hogy minél teljesebb képet kapjak a modellemről. A fotók nézegetése segít elképzelni a festendő alanyomat, érezni a formáját, karakterét.

Ha van rá lehetőségem, szívesen találkozom a leendő modellemmel, hogy élőben is lássam, ez jelentősen megkönnyíti a munkámat.

Elérhetőségeim:

Gerendély Ágnes
festő és restaurátor művész
www.allatfestmenyek.hu

06 20 470 7313

 

PetDream

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .