Bűzmirigy

Azért gondoltam, hogy néhány szót ejtsünk a bűzmirigyről, mert nagyon sok gazdi nem tudja, hogy pontosan mi is az. Van-e a kutyájának? Hol is van pontosan? Kell-e bűzmirigyet nyomni a kedvencének? És még sorolhatnánk…

Először is tisztázzuk azt, hogy mi buzmirigy1is az a bűzmirigy: kutyusunk végbélnyílásánál kétoldalt helyezkedik el egy-egy zsákszerű mirigytasak; ezekben a tasakokban folyamatosan váladékokat termelnek a végbélmirigyek. A kivezető nyílása közvetlenül a végbélnél van. Fontos azt is tisztáznunk, hogy minden kutya, fajtától, mérettől és nemtől függetlenül rendelkezik bűzmiriggyel, ami nem jelenti azt, hogy minden kutyának rendszeresen ki kell nyomni, hiszen normál esetben gond nélkül történik a bűzmirigy ürülése a kellően kemény bélsárral együtt.  A bűzmirigy-váladék színe és állaga leginkább a parafinolajra emlékeztet – normális esetben áttetsző folyadék és kifejezetten kellemetlen, erős szagú.

A bűzmirigy szerepe.
Gondolom sokan felfigyeltek már arra, hogy ha két kutya találkozik, akkor szinte az első mozdulatuk, hogy egymás végbelének környékét szaglásszák. Oka, hogy a bűzmirigy-váladéknak a szaga sok mindent elárul, és rengeteg információval szolgál a másik kutyáról. Ki tudják olvasni a szagokból a másik kutya hangulatát, egészségi állapotát, korát, dominanciáját, de még a szexuális aktivitását is – tulajdonképpen olyan ez nekik, mint a „személyi igazolványuk” és fontos szerepet tölt be a kutyák társadalmi életében.

Honnan lehet tudni, hogy van-e valami probléma a kutyám bűzmirigyével? Ahogyan azt már említettem, normál esetben természetes úton a bélsárral együtt ürül. Gyulladás következtében viszont a mirigy rövid, vékony kivezető nyílása elzáródik, ezáltal megszűnik a természetes ürítés. Tünetek: a kedvencünk ülve a mellső lábaival húzgálja fenekét a talajon (szánkázik), rágja a lábát, a faroktő tájékát, vakarja a fülét (fülgyulladás), extrémebb esetekben ekcémás bőrgyulladás is jelentkezik, amely viszketéssel, szőrhullással is járhat. Amennyiben hasonló tüneteket fedez fel házi kedvencénél, úgy azonnal keresse fel vele állatorvosát.

Mikor nyomassuk ki a bűzmirigyet?buzmirigy2
Ha kutyánknál nem tapasztaltuk a fent említett tüneteket, akkor az azt jelenti, hogy rendesen, természetes úton ürül a bűzmirigy; ilyenkor nem szabad hozzányúlni, kinyomatni, ugyanis ha egy egészségesen ürülő bűzmirigyet elkezdünk nyomkodni, akkor az elveszítheti önálló tisztulási képességét és onnantól kezdve kutyánkat rendszeresen kell állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz vinni a bűzmirigy kinyomásra.

Egy jó tanács: Ha tudjuk, hogy kedvencünknek problémája van a bűzmirigy-ürítéssel, akkor erről minden kozmetikai látogatáskor tájékoztassuk a kutyakozmetikust, hiszen egy kozmetikus anélkül, hogy a gazdi kérné, nem nyomhatja ki a bűzmirigyet. Ugyanakkor ha kutyusunknak bűzmirigy- problémája van és erről nem szólunk a kozmetikusnak, akkor nem ellenőrzi és nem üríti kedvencünknek a mirigyét, és komoly gyulladást okozhat a felgyülemlett mirigyváladék!

A következő alkalommal a trimmelés kérdését beszéljük át.

Tanácsokért hívjon minket bizalommal:

Székely Zsolt

Telefon: 06-20-390-55-13

Dogmopolite Kutyakozmetika
Dogmopolite Kutyakozmetika
KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .