A barzoj

Vereczki Edit, a Go Go Bolshoi kennel tulajdonosa vitt minket a barzojhoz kicsit közelebb.

falkaHogyan találtatok egymásra, azaz te és a barzoj, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

1985-ben, amikor Budapesten éltem, volt egy skót juhászom, akit mindennap a Duna-partra vittem le sétálni. A körúton laktunk, a kutyának óriási mozgásigénye volt es sokszor beszökött a bérházak akkor meg nyitott kapuin es csak úgy heccből felrohant a negyedik emeletre. Így a séták során en sokszor teljesen elcsigázva érkeztem haza, míg Archibald, a kajla collie éppen hogy csak kellemesen elfáradt. Egy ilyen séta alkalmával találkoztam a furcsa párral. Az idős hölgy egy nagyon szikár, nagyon magas es nagyon flegma kutyát sétáltatott ráérősen, kirakatokat nézegetve. Hűvösen elegánsak voltak, teljesen a mi ellentétünk Archival, aki egy jó kis úszás után vizesen, csaholva húzott engem maga után kedvenc játszótere felé. Megálltam a hölgy mellett, mert muszáj volt megkérdeznem, milyen fajta kutya ez, akit még soha nem láttam azelőtt. Barzoj, volt a válasz. Elég bambán nézhettem, mert elmesélte, hogy a kutya hét eves es New Yorkból jöttek együtt haza, mert semmi el nem választhatja őket. Váltottunk meg pár szót a fajtáról, a hölgy családjáról, de ott akkor én beleszerettem ebbe az arisztokratikus, furcsa kinézetű, különleges kutyába, az orosz agárba, azaz barzojba. Három év múlva férjhez mentem, kertes házba költöztünk és apukám nászajándéka egy orosz agár volt. Így kezdődött.

Hány kutyád van jelenleg és hogyan, hol tartod őket? Bemutatnád őket röviden?

7 kutyánk van, ebből hat barzoj és egy vizsla. Természetesen a vizsla bent lakik a házban, mivel közismerten fázós fajta. A legidősebb barzoj Brandy, a 10 eves elegáns, finom úr. 5 évesen került hozzánk, amikor az egyik tenyésztő felszámolta az orosz agár tenyészetét. Brandy eleinte elég bizalmatlan volt, talán egy évbe tellett, mire a sok-sok esti simizés, babusgatás után már feltétlen bízik az emberben és már nem ugrik fel megriadva, ha a takarításnál előveszem a seprűt. Ő szeret kint aludni, de nagyon fagyos téli napokon behívjuk a házba.

brandywhiskey
Whiskey most 6 éves, de tűzben égő, örök kamaszlány. Ő az én mindenségem, félszavakból és mozdulatokból is értjük egymást. Sok-sok évet végigversenyeztünk együtt, hihetetlenül gyors es nyulas agár. Ő igazi kanapé agár, egész nap elhenyél a heverőn égnek meresztett lábakkal.

whiskey
Tequila a szépség a csapatban. Nagyon erős, elegáns, gyönyörű barzoj hölgy. Most lett 4 éves. Ő a párom kutyája, szerelmesen szereti, ami sajnos abban is megnyilvánul, hogy kiállításon vagy versenyen képes kirohanni hozzá, ha meglátja a ring vagy a pálya mellett. Ő is bent alszik, de imád házat őrizni, így napközben sokat van kint.

teki1

 

teki2
Mustang Sally az ifjú hölgy, Whiskey lánya másfél éves. Igazi kis vadóc volt, aki egy nagyon intelligens, ragaszkodó kutyává érett. Sajnos az agarak nem arról híresek, hogy könnyen behívhatók. Sally a kivétel. Sétánál szorosan a baloldalamon kocog, és ha elfut egy-egy kört, pár perc múlva már kanyarodik is vissza hozzám szorosan lábhoz igazodva. Soha nem lett tanítva, a papája ilyen, úgy látszik, genetikusan van tréningezve. Régebben inkább kint szeretett lenni, de most már együtt nézi a tévét velünk, és kedve szerint kint vagy bent alszik. Minden kutyának van kinti helye es benti ágya is. Az agár félig macska, félig kutya: imád magasra es puhára, azaz ágyba vackolni.

sally
Moonshine, Tequila fia most 10 hónapos. Igazi jegesmedve, hatalmas bundája van es édes puszis természete. O együtt lakik a kinti kennelben Auroraval, a fiatal 9 hónapos olasz kislánnyal.

moonshine

aurora
Aurora igazi olasz temperamentummal legkisebbként is kiharcol magának minden finom falatot. Sokszor bejönnek a házba is, hogy tanulják a szabályokat es kicsit kényeztetve, ölbe bújva aludjanak egy jót. Mert bár a barzoj lehet 75-80, akár 90cm magas és 30-40kg, de macskafajta, aki imád a gazdi mellé bújni.

Milyen a viszonyuk más kutyákkal, cicával, gyerekekkel?

Általában nem agresszívak sem emberekkel sem állatokkal. De mivel nagytestű kutyák, a pici gyereket fellökhetik, amire vigyázni kell. A gazdit védhetik, a házukat, területüket védhetik. Nem minden egyed, de előfordulhat. A szőrös apró állatok – különösen, amikor futásnak erednek – áldozatokká válhatnak, hiszen az agár vadászkutya. De ha pici koruktól együtt vannak kisebb állatokkal, baromfi, cica, kistestű kutya, akkor azt nem bántják.

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók?

Az agárról elterjedt a nézet, hogy nem intelligens kutya. Annak idején a Cári Oroszországban farkas es medve vadászatra használták a fajtát. Falkában vadásztak velük, ami azt jelentette, hogy egy-egy uradalomnak akar több tucatnyi kutyája is volt. A kutyák kint a kennelben éltek, semmilyen a mai értelemben vett gazdi-kutya kapcsolat nem volt az életükben. Az ösztönüket és a gyorsaságukat illetve intelligenciájukat használták ki a vadászatok során. Tanulékony fajta, nagyon önálló, és motiválható. Az agár nem szolgál, hanem hízeleg, ha szeretne valamit, illetve közli vagy megcsinálja, amit kigondol. Ez az a fajta ahol agresszióval semmit nem lehet elérni, csak azt, hogy a kutya magába fordul, elidegenedik és akár el is szökik. Az agár a klasszikus értelemben vett társa a gazdájának, akivel együtt tud működni es így eredményeket elérni.

Van-e olyan sport, ill. foglalkozás, amit ajánlanál azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének?

A barzoj futásra termett. Nagy termete es bundája ellenére nagyon gyors, 60km/ óra sebességgel bír futni. A klasszikus agár pályaverseny vagy coursing az a sport, mely ajánlható számukra.

whiskey1

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

A barzoi akár egy kis lakásban is tartható, de arra figyelni kell, hogy a hatalmas energiáját kölyökkorban le tudja vezetni. A nagy séták, futás naponta kétszer muszáj.

Milyen termékeket használsz, illetve ajánlasz? Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban és mit, amikor kiállításra mész?

Szőrük nem kíván különösebb ápolást, elég egyszer egy héten átfésülni, hogy ne filcesedjen be. Általában szeretik a vizet, a pocsolyákat, mert nyáron melegük van. Ilyenkor ha sárosak lesznek, száradás után a bundájukról lepereg a piszok, öntisztulóak. Nyakörvből a széles (5-7cm-es) agárnyakörv vagy sétánál akar hám hasznos lehet. Nagyon jó biciklizésnél a hám, biztonságosabb a kutyának, gazdinak egyaránt. Kiállításra egy olyan laza nyakörvet szoktunk használni, mely nem nyomja el a szép gallért mely ékessége a kutyának.

sunnyindi

Milyen tippeket tudsz adni az etetésre vonatkozóan?

A napi kétszeri etetés javasolt. De mivel a barzoj hajlamos a gyomorcsavarodásra, soha ne etessünk séta es aktivitás előtt, illetve etetés után vigyázzunk, hogy a kutya pihenjen, már ne játsszon, ne rohangáljon. Ha táppal etetünk, akkor a közepes fehérjetartalmú, és mindenképpen Omega zsírsavakat tartalmazó, ízületeket védő tápot adjunk. A lazac olaj, D3 vitamin és zöldkagyló kivonat hasznos kiegészítők a barzojnak.

Ha valaki ilyen kutyát szeretne, mire figyeljen a kiválasztáskor?

Általános szabály, de tenyésztőtől érdemes vásárolni kiskutyát. Tudni kell, hogy kedvencnek, aktív sportra vagy kiállításra szeretnénk őt a jövőben. A barzojnál én azt szoktam mondani, hogy a legkisebb fülű és leghosszabb farkú kutyust válasszuk, ha mind tetszik. Mar egészen kicsi korban megnyilvánul a „nyulasság”. Nagyon fontosnak tartom az idegrendszert. A félős vagy agresszív kiskutya választása nem szerencsés. A jó étvágy szintén fontos.

csikita

Milyen sikereket értetek el 2013-ban és mik a kitűzött célok 2014-re?

Nem részletezném itt a különféle kiállításokat es címeket. Nagy büszkeségünk, hogy az élsportoló szukánk Belátó Bella, azaz Whiskey ebben az évben is megkapta az „EV AGARA, 2012 COURSING” és a „Magyar Coursing Champion 2012” díjakat. Illetve szépségdíjas lett Lena Martinville „Tequila”, elnyerve a „TOP BARZOI 2012 SHOW” címet. A fiatal saját tenyésztésű szukánk Go Go Bolshoi Mustang Sally ebben az évben többször volt Fajtagyőztes és megszerezte a Hungaria Junior Champion címet. Ezenkívül a legnagyobb örömünk, hogy „Szépség és teljesítmény” díjas lett, élete első pályaversenyén pályarekorddal győzött es kiállításon a legjobb eredményeket érte el összesítésben. Ebben az évben 2013. február 14-én született meg Lena Martinville „Tequila” első alma, a „HOLLYWOOD” alom. 6 kan és egy kis szuka született. Ebből az alomból nagyon eredményes kiállítási eredményeket értek el a kiskutyák már baby illetve kölyök korban is. Többször felálltak a PUPPY BIS dobogójára, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Nagyon ígéretes alom lett. Reméljük, hogy a futásban is ilyen tehetségesek lesznek majd.

teki3

http://gogobolshoi.blogspot.hu/

PetDream

KategóriákEgyéb kategória

4 hozzászólás “A barzoj” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .