A Catahoula, azaz a leopárdkutya

 

2

Pásztor Petrát, a Diversity’s Delight kennel egyik tulajdonosát faggattuk ezúttal.

3

Hogyan találtatok egymásra, azaz te és a catahoula, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

A leopárdkutya szerelem gyerekkoromig nyúlik vissza. Akkor még „csak” a kék szemeik bűvöletében éltem. Aztán sokat olvastam a fajtáról, már amennyi fellelhető volt könyvekben, később az Interneten és kétségem sem volt afelől, hogy nekem való ez a kutya. A kennelek weboldalán a tenyésztők többsége nem mulasztja el figyelmeztetni a gyönyörű kutyák bűvkörébe kerülteket, hogy ez a fajta bizony nem való mindenkinek. Igazuk van.

Egy ma már híresnek számító kennelben találtam rá első leopárdkutyámra, Logan-re, majd 2 évvel később Evinre is. A rengeteg tanácstalan pillanat ellenére, amit a nevelése során volt szerencsém átélni, minden perc megéri, amit együtt tölthetsz egy ilyen ritka értelmes lénnyel.

Szeretem az őrült természetüket, hogy mindenük a nyomozás, vadászgatás, hogy mikor behívásnál egy szag egyszerűen elrántja egy irányba a kutyát… Már nem bosszantanak az ilyen kis közjátékok az engedelmesség gyakorlása során sem. Ez velük jár. Nem díszállat, az egyszer biztos.

Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket?  Bemutatnád őket röviden?
Milyen a viszonyuk más kutyákkal, cicával, gyerekekkel?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 3 leopárdkutyát tarthatok. Ebből 2 az enyém, egy pedig a kenneltársamé. A kan 3, a szukám 1 éves és a legkisebb szerzeményünk 3 hónapos most. A pici jelenleg a catahoula falkámban van néhány hónapig, hogy a későbbiekben teljes bizalommal legyen jövendőbeli társa felé.

Más kutyákhoz és emberekhez is teljesen különbözően viszonyulnak. A fajta alapvetően bizalmatlan az idegenekkel, az azonos nemű kutyákkal pedig dominánsan viselkednek.

Logan, a nagyfiú, ma már felnőtt és néha úgy is viselkedik. Büszkén áll a 2 csitri felett és szemléli „alattvalóit”. Ő a legkedvesebb és legközvetlenebb a 3 Cata között. Logan nagyon barátságos az emberekkel, idegeneket, gyerekeket elborítja a szeretetével. A kutyákkal jól kijön, mindkét nemmel, a kanokkal nem kötekedő. Erősen védelmező, ha a falkatagokkal fenyegetően lépnek fel. A macskákat, üldözött állatfajtákat vadássza, nem kompatibilis velük együttélés szempontjából.

5

Evin az ismerősökkel végtelenül kedves, akit egyszer látott már, azt a bizalmába fogadja. Idegeneknek elsőre nem engedi, hogy hozzáérjenek. Távolságtartó a kutyákkal is elsőre. Még nagyon fiatal és szeleburdi. A vadászösztöne és terelő ösztöne nagyon erős. Ha lovakat lát, egy pillanat alatt összetereli őket. Macska, egyéb kisállat ne nagyon közelítsen hozzá sem. Azonos nemű kutyákkal, ha találkozik, egyből felméri az erőviszonyokat és e szerint változik földön kúszó, hempergő, csóváló kiskutyává, vagy felborzolt, pipiskedő úrnővé.

evin

 

4

Khimera, vagyis Kimi, a fekete ördög, a legkisebb a falkában. Ő egy genetikai ritkaság a Caták között, ugyanis nem csak külsőre egyszínű, hanem genetikailag is szolid színváltozat, tehát egyáltalán nem hordozza a Catáknál színkavalkádot okozó merle gént. Az ilyen ritka változat egy merle kutya tökéletes párja. Ő Logan jövőbelije, nagy reménységünk. Nagyon erős személyiség, domináns, ellensúlyozza Logan finom természetét.

1

 

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók?

A motivációval nincs gond, a kaja mindig beválik. Ám tanulás után egy kiadós futás, kergetőzés ne maradjon el, mert ez a legnagyobb jutalom nekik.

Nagyon gyorsan tanul és emlékszik mindenre. Kérdés, hogy nincs-e szag, nyom vagy egyéb állat a közelben. Ha nincs, nem lesz gond a feladat végrehajtásával sem. Az önuralom megtanulása a legeslegfontosabb feladat a nevelés során! Ha ez nincs meg, egy erdei séta, vagy egy nyájjal való találkozás során könnyen bajba kerülhetünk…

 

Van-e olyan sport, ill. foglalkozás, amit kifejezetten ajánlanál azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének?

Ez náluk nagyon fontos kérdés, mert nem bírják a semmittevést.

Bármilyen kutyás sportra alkalmasak, de a testalkatukat nem árt figyelembe venni.

A nehézcsontú vérvonalat képviselő egyedek, mint Logan, inkább alkalmasak a „földi”, gyorsulós sportokra, mint a coursing, flyball, canicross vagy bikejöring.

A kisebb, könnyebb testalkatúak, mint Evin, nagyon jók agility-re, frisbee-re és a Catások között híres treeingre. Hatalmas ugrásokra képesek, a fára mászás pedig a vérükben van.

Én legjobban az állatokkal való sportot/munkát szeretem velük művelni, mert ez ösztönpróba is egyben. Vaddisznóskertbe járunk, terelős, nyomkövetős feladatokat csinálunk rendszeresen.

Kereső és mentőkutyaként a munkában is társa lehet bárkinek ez a fajta.

6

 

 

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

Az extra igények kérdését a sportoknál kiveséztük. Ha mindez teljesül, a nap további részében kapunk egy kanapékutyát, ami jó.

Az etetésnél is van mire figyelni, de erről később…

A tenyésztésről pár szót itt említenék, bár erről egy könyvet lehetne írni. A merle gén jelenléte és rendkívül nagy változékonysága miatt nagyon kényes kérdés. Az alapvető szabály, mint minden ilyen génnel rendelkező fajtánál, lehetőleg ne tegyünk párba két merle kinézetű Catát. Azonban ez a gén más, mint a többi kutyafajtánál, előfordul, hogy tökéletesen egészséges alom jön létre a kockázatos pároknál is. Egy teljesen egyszínű (szolid) Cata is lehet genetikailag merle. Ezek általában megfelelő párjuk egy merle kinézetű kutyának. A genetikailag is szolid Caták nagyon ritkák, és ezt örökíthetik is. Ők a legmegfelelőbbek egy „színes” Cata mellé. A patchwork leopárdkutyák (mint Evin) általában 2 merle génnel rendelkeznek (dupla merle). Két dupla merle kutya pároztatása a legveszélyesebb!

7

Milyen termékeket használsz, illetve ajánlasz: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek. Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban és mit, amikor kiállításra mész?

A szőrápolást nem túl gyakori fürdetéssel és keféléssel elintézem. Szerencsére mindháromnak nagyon szép, fényes a bundája, eddig nem kellett különösebb extra ápolásban részesíteni.

Nyakörv és póráz esetében az „erős” a kulcsszó. Kanoknál mindenképp egy erős bőrnyakörvet ajánlanék örök darabnak, és egy olyan pórázt, amivel nem képes egy rántással elválasztani a kézfejünket a csuklónktól. A fojtólánc nálunk alapfelszerelés, persze nem minden alkalommal ezt viselik. A kritizáló had támadása előtt ajánlom, hogy mindenki sétáljon át egy kiállításon egy 35-40 kg izom, kamasz, kan leopárddal és utána megosztjuk a tapasztalatokat.

A már viselkedni képes kutyáimnak magam készítem a nyakörveket, pórázokat, felvezetőket, jó erőseket.

logan

Milyen tippeket tudsz adni az etetésre vonatkozóan?

Ősi típusú fajta és ez eddig nem változott a tenyésztésük során szerencsére. Az etetésnél a BARF válik be a legjobban náluk, de táp mellett/helyett a hús, zöldség hozzáadása a napi kajához mindenképp ajánlott. Sok egyednél a sima táp etetése egyszerűen nem elég, „átszalad” rajtuk, így van ez a 3 Catámból 2-nél. Halkan megjegyezném, hogy kézzel fogható a különbség a csak tápos és a máshogyan etetett Catahoulák között…

 

Ha valaki ilyen kutyát szeretne, mire figyeljen a kiválasztáskor?

Nagyon fontosnak tartom, hogy ha e ritka fajta mellett döntünk, olyan tenyésztőt támogassunk a vásárlással, aki a leginkább szem előtt tartja a tenyésztési protokollt! Ez ennél a fajtánál kulcskérdés lehet. Én kiállításra és tenyésztésre is választom a kutyáimat, de aki hobbi célra szeretné, sportkutyának, munkakutyának, ott is ugyanezekre jó figyelni.
1. HD, ED tesztelt szülők – ez nem csak tenyész-, sportkutya esetében is fontos (főként, hogy a sport elhagyhatatlan)!

2. Agyi válaszreakciót vizsgáló teszt – hallásvizsgálat (BAER)

3. Ha tenyésztésre választunk, merle teszt

4. Természetesen születnek merle x merle párosításból is egészséges utódok. De ha 2 merle szülőtől választunk kölyköt a hallás- és szemvizsgálat rendkívül fontos, főleg, ha tenyészteni tervezünk.

A Catahoula nem olcsó, ezt kár tagadni. Ritka fajtáról beszélünk, amire a legtöbb tenyésztő vigyáz és igyekszik megtartani rendkívül egészséges mivoltát. Sajnos már náluk is fellelhetők a szaporítók, és a minél több foltos kutyát produkáló, mindenféle vizsgálat és teszt nélkül, bármilyen színű Catát párosító barbárok. Az eredmény: süket, vak, fehér, nyeszlett, a fajta jellegét nyomaiban sem hordozó egyedek.

Sajnos a leopárdkutyáknak is van fajtamentése, nem csak Amerikában, Európában is! Ha nem vásárolni szeretnénk, szívesen adok hozzájuk elérhetőséget.

 

Milyen sikereket értetek el 2013-ban és mik a kitűzött célok 2014-re?

Szerencsére sikeres évet zárhattunk.

Logan 2013 elején egy fajtacsoport győztes (BIG) címmel indíthatott egy külföldi CACIB-on, ami fajtájában 12, fajtacsoportjában 14 kutya közül nekünk nagyon nagy szó.

A sikersorozat nem szakadt meg, megkapta idén a magyar és a szlovák Champion címet is, mindvégig a fajtagyőztes (BOB) címmel együtt, és az év végi klubkiállításon 15 igazán kiváló Catahoula közül ismét fajtagyőztes (BOB), KCHMPP klubgyőztes, valamint hivatalosan is megkapta a kiváló fedezőkan címet. Az amerikai fajtaklubnál is regisztrálták (NALC).

Nyár végén coursing licenszet szerzett, így a nemzetközi versenyek is képbe kerülhetnek jövőre.

Evin is elkezdte Junior Champion címét itthon és külföldön is, egy Best Junior, egy Derby győztes és egy KCHMPP klubgyőzelemmel indított junior osztályban. Őt is regisztrálták az amerikai klubnál (NALC).

Jövőre Evin, Logan és Kimi is klubkiállításokra jár majd reményeink szerint és ők is coursing licenszre gyúrnak.

A VAV vizsgák is tervbe vannak véve, főleg Evinnél, mert neki nagyon megy a vaddisznó hajtás, Logan-nek a vércsapa van betervezve.

2014 év Logan-nek is párt hoz majd és 2014 végén Evin eléri a várva várt kort, hogy összehozzuk élete első randevúját!

petralogo

 

 

PetDream

KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .