A hőgutáról – csak óvatosan a nyári melegben!

Alapszabály: ha túl meleg van, inkább csináljunk kutya nélküli programot. Hőségben ő jobban elvan otthon: akár a kertben, ahol valószínűleg megvannak a hűvös helyei akár lakásban, ahol hűtőmatraccal, lehúzott redőnyökkel, hűs ivóvízzel még a panellakás forróságát is enyhíteni tudod. És mozognia sem kell, így pluszban nem hevül föl.

Ha mégis kutyás programot tervezel: Inkább reggel korán vagy az esti órákban. Kutyákra is vonatkozik a szabály, miszerint nem tesz jót a nyári melegben, napsütésben délelőtt 11-től délután 15-ig hosszabb ideig kint tartózkodni a napon. Mindenképp olyan helyre menjünk csak, ahol van árnyék. Még jobb, ha van víz is. Akkor is, ha a kutyánk nem szeret úszni, ha melege van, és sekély a víz, bele fog menni, hogy hűtse a hasát vagy a lábait, ha melege van.

Kövezett, aszfaltos, betonos úton, városban ne sétáltasd ekkor, ha nem muszáj. Napközben a lakásban élő kutyáknak is elég egy rövid pisiszünet ilyenkor. Azonos időjárási viszonyok közt a sok kő, beton miatt sokkal melegebb lesz ilyen városi környezetben, mint az erdőben vagy ligetes fás réteken, ahol a fák árnyékot adnak, és a dús növényzet párolgással enyhíti a nagy meleget.

Ismerd a kutyádat: Mit bír?

Pl. szívbeteg, idős, vastag bundájú kutya kevésbé bírja a meleget. Brachiocephal, azaz rövid orrú kutya (pl boxer, mopsz, angol bulldog,…) szintén, mivel a kutya a száj nyálkahártyán hűti magát lihegéssel. Ez a felűlet viszont a testéhez képest jelentősen csökken ezekben a rövid orrú fajtákban, így csökken a hőcserélésre alkalmas felület is.

Kopasz kutyánál pedig arra kell figyelni, hogy a bőre ugyanúgy megéghet a naptól, mint az emberé, ezért naptejjel kenni kell vagy vékony anyagú, lehetőleg világos színű ruhát kell rá adni.

Az indulás:

Mindig legyen nálad egy flakon hideg víz, itatótál, törülköző. A tálból kutyusodat bármikor meg tudod itatni, a bevizezett törülköző segítségével pedig hűteni tudod a fejét, hátát, hasát, ha már nagyon melege van. A víz gyorsan fog fogyni, így indulás előtt annak is nézz utána, hol tudod azt majd pótolni útközben.

Hordozható itatótálat választhatsz itt: ITATOTAL

Mire figyelj útközben?

Alap szabály: ha nagyon meleg van, ne késztessük az állatot extra aktivitásra, 30 fokban ne labdázzunk, ne frizbizzünk, stb.  Hagyjuk a kutyát a saját tempójában sétálni.

A kutya jelzi, ha már túl melege van, nem érzi jól magát: lassabb lesz, csökken a játszási kedv, gyorsan liheg, kinyújtott nyelvvel, tátott szájjal. Keresi az árnyékot, ha talál vizet, nyirkos, hűvös talajt, hasára fekszik ott. Ilyenkor haladéktalanul menjünk árnyékba, kínáljuk meg vízzel, locsoljuk le a fejét vízzel, ha ezt nem szereti, nedves törülközővel törülgessük a fejét, hátát, hasát.

A hőguta jelei:

extrém lihegés, riadt tekintet, hűvöset, vizet, árnyékot keresi, kedvetlen.

Ha nem tudja lehűteni magát, elkezd a testhő emelkedni, lázas lesz, majd ha ezután sem csökken a testhő, jönnek a neurológiai tünetek: hányás, testszerte remegés, görcsök. Ha rövid időn belül nem csökken a testhő a normálisra, elpusztulhat az állat.

Viszont: kezdeti hőgutánál, enyhe túlhevülésnél már nem szabad a felforrósodott testű kutyát egyszerűen hideg vízbe dobni, vagy hideg zuhany alá tenni, mert akkor hősokkot kap, erei összeszűkülnek és összeomolhat a keringése. Ilyenkor már csak nagyon lassan szabad lehűteni a kutyát, vizes törülközők segítségével, illetve langyos vagy állott víz segítségével, pofát, hátat, lábakat, hasat bevizezve. De semmiképp se tegyük vízbe az egész kutyát!

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha úgy látod, hogy az óvatos hűtés hatására sem javul a helyzet, akkor azonnal! A hőguta egy életveszélyes állapot! Ne kockáztass! Ha pár percnyi árnyékban tartózkodás és vízzel hűtés után nem normalizálódik a kutya állapota, netán testhője megemelkedett, azonnal el kell kezdeni a kutya hűtését a fent említett módon, és állatorvoshoz fordulni.

És a legfontosabb:

Soha, de soha ne hagyjuk a kutyát a csukott autóban!! Percek alatt életveszélyesre felforrósodhat!

Nagy köszönet a cikkhez nyújtott szakmai segítségért dr. Konc-Görgey Tündének, a Nemesvámosi Állatorvosi Rendelő állatorvosának.

Hűtőmatrac ajánlatunkért kattints ide: HUTOMATRAC

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .