A kutyakozmetika kialakulása

Maga a kutyakozmetika több évszázadra nyúlik vissza. Elődeinknél a négylábú társaink ápolásakor nem a szépség fokozása volt a cél, hanem a haszonelvűséget tartották szem előtt, hiszen akkoriban a kutyákat nem házi kedvencnek vagy társnak tartották, mint napjainkban, hanem munkára használták. Ahhoz, hogy a munkájukat kifogástalanul tudják végezni, nagyban elősegítette, hogy a szőrüket karbantartották és ápolták. Leginkább a vadászkutyák szőrét nyírták, hogy ne akadjon bele a terep bozótjába, aljnövényzetbe. A pásztor és terelőkutyák bundájának nyírását a pásztorok végezték a birkanyírással egyidőben.  Ekkor még figyelmen kívül hagyták a fazonokat, egyedüli cél a használati érték javítása volt. A 15. században, amikor a kutyákat már szándékosan kedvencnek tartották, jelentkezett először a tudatos szépítési szándék. Ebben az időben az esztétika is nagyban szerepet játszott már a szőr ápolásakor – eleinte a lovászmesterek végezték a házi kedvencek szőrápolását, majd amikor a 20. század elején megjelentek a kutyakiállítások, akkorra tehető a kutyakozmetika foglalkozásszerű kialakulása is. Kezdetben még a tenyésztőkből alakultak ki a professzionális kutyakozmetikusok. Ezeknek a korábbi szakembereknek köszönhetjük a fokozatosan alakuló fazonok változásait. Napjainkban is folyamatosan alakulnak a fazonok, amit természetesen a kutyakozmetikusoknak naprakészen követniük kell.Kozmetikakialak

Sokan a kutyakozmetika szó hallatán egy felesleges cicomázásra gondolnak, pedig a kozmetikai ápolás lényege nem csak a szépség és annak fokozása; egy szakképzett kozmetikus különböző bőr- és szőrápolási tanácsokkal is elláthatja a kutyatartókat, és ezzel egyben egy megfelelően ápolt szőr a kutyánk jó közérzetéhez és egészségi állapotához nagyban hozzájárul.

A kedvenceink számára a kozmetikázás és szőrápolás épp oly fontos a tudatos és felelős állattartás szempontjából, mint a rendszeres orvosi vizsgálat, a szocializálás vagy az oktatás. A kutyánk kozmetikai ápolása egyben a bőrének és szőrének átvizsgálásával is jár. Egy hozzáértő szakember ilyenkor olyan bőrelváltozásokat, sebeket vagy akár alattomosan megbúvó különböző élősködőket is észrevehet, amelyet a gazdi elől gondosan elrejt kedvencünk bundája.  A kutyáink kozmetikai ápolásának igényei függhetnek a kutya fajtájától, életkörülményétől, testméretétől, szőrzetének hosszától és minőségétől, a kutyánk életkorától és még sok minden egyéb mástól – másra van szüksége egy nagyobb testű kutyának, mint egy ölebnek, más ápolást igényel egy lakásban tartott kutya, mint a családi ház kertjében élő kedvencünk és nem hasonlítható össze egy rövid szőrű és egy hosszú szőrű kutya ápolása sem.

A jövőben, ebben a rendszeresen megjelenő rovatban szeretnénk segíteni és hasznos tanácsokkal ellátni a felelős kutyatartókat. Persze a rendszeres kutyakozmetikai ápolás elengedhetetlen hűséges társunk számára, ezzel párhuzamosan célunk az lenne, hogy gazdik két kozmetikázás közben is megfelelően ápolhassák és szinten tarthassák kedvenceiket jó közérzetük és egészségi állapotuk megtartása érdekében.

A következő részben a téli hónapokban történő szőrápolásról adunk hasznos tanácsokat és tippeket.

 

Tanácsokért hívjon minket bizalommal:

Székely Zsolt

Telefon: 06-20-390-55-13

Dogmopolite Kutyakozmetika
Dogmopolite Kutyakozmetika
KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .