A sokoldalú társ – Szibériai Husky

98da17d0-8ec2-443a-96d8-20c5dca546d8

Ismert és mégis igencsak félreismert fajta: a filmekből ismert, csodaszép husky sok gyermek és felnőtt álma. De milyenek is ők valójában?

Csordás Brigittát, a Brigimerci Szibériai Husky kennel tulajdonosát kérdeztük róluk.

Hogy találtatok egymásra, azaz te és a husky, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

Először is köszönöm szépen, hogy engem kértél meg arra, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljak! Csordás Brigitta Mercédesz vagyok, Nagyváradon, Romániában lakom, kennelem Brigimerci nevet viseli, mely a két nevem kereszteződéséből született (www.brigimerci.blogspot.com).

Mindig imádtam a kutyákat, az első kutyámat 7 évesen kaptam, viszont a Szibériai Husky iránti szerelem 2001-ben kezdődött. Azóta folyamatosan tanulom, szeretem es tisztelem a fajtat. Szeretem, hogy nem olyan, mint a többi, bár ezt akármelyik fajtáról el lehet mondani J Makacs, önfejű, intelligens, eszméletlen mennyiségű szeretetet és örömet tud okozni az embernek. Nem könnyű velük élni, bizony nem akárkinek való, de épp ez a kihívás az, ami izgalmas az egészben, és egy perc nyugtom sincs. Ez az egésznek a szépsége. Bár sokan gondolják, hogy a Szibériai Husky nem egy nyugodt fajta, az én kutyáim ( és biztosan vannak még sokan) megcáfoljak ezt az íratlan szabályt: nyugodt, kiegyensúlyozott kutyák, természetesen szükségük van a kellő mozgásra, mert károkat is okozhatnak a lakásban/udvaron, ha unatkoznak. Nagyon igénylik az ember közellétét, hisz mióta a fajta létezik, ők együtt éltek az emberekkel, ideálisak kedvencnek, szeretik a gyerekeket, de arra figyeljünk, bármilyen kutyáról lenne szó, hogy soha ne hagyjuk őket gyerekekkel felügyelet nélkül.

d18d4694-9b9f-46f3-8b51-ee89c0365a42

Mit tartasz tenyésztőként a legnagyobb sikerednek?

Tenyésztői karrierem nem forgatható vissza nagyon régre, hivatalosan a kennelnevemet 2012-ben váltottam ki, azóta 1 almom volt, most várom a másodikat.  Viszont nagyon büszke vagyok arra, hogy az első almomban nagyon szép kiskutyák születtek, meg is tartottam egyet,  aki szerencsére felülmúlta az elvárásaimat, kiállításokon nagyon sikeres, kedves es nyugodt természete van. Ugyanez elmondható a testvéreiről is, így röviden nagyon büszke vagyok arra, hogy sikerült egy szép, kiegyensúlyozott almot megálmodjak es valóra váltsak. A gazdik tökéletesen meg vannak elégedve a kutyusokkal, es ennél nagyobb öröm nem kell.

Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket? Bemutatnád őket röviden?

Jelenleg 3 szukácskám van.  Ők az udvaron élnek, teljesen szabadon, éjszaka pedig a kennelben alszanak.

RoJCH RoCH Brigimerci’s Hot Chica of Northern Glamours „Chica” (Saladi de Ciukci x Kayitah de Ciukci), az első, papíron is nevemen lévő Sziberiai Huskym.  O egy vörös, huncut, makacs, igazi vagány csaj.

SONY DSC

RoJCH RoCH GrandRoCH Snow Spirit’s Amour Toujours at Brigimerci „Kiara” (Tovik’s Law and Order x Kossok’s Magic of Snow Spirit), ő közvetlenül Chica után költözött hozzánk. Egy imádnivaló, folyamatosan puszit es simogatást igénylő, hihetetlenül mozgékony kislány.

ad76da97-23cb-4644-824a-0128024d410c

RoJCH AuJCH HuJCH RoCH Brigimerci A Cappella „Zumba” ( Siberian Angel Akhilleus x Brigimerci’s Hot Chica of Northern Glamours). Ő az a kislány, akit megtartottam Chica első almábol. Bújós, puszis, szófogadó kislány. Álmodni nem mertem volna, hogy ilyen szépen fog fejlődni, így erre nagyon büszke vagyok.

c259d168-6a4a-4b38-912b-ff58af24262c

Milyen az ideális gazda? Kik azok, akiknek egyáltalán nem ajánlanátok a fajtát? Úgy látom, hogy főleg a filmek hatására sok gyerek és felnőtt álmodozik egy ilyen kutyáról, de nem igazán vannak tisztában a husky természetével.

Sajnos a legtöbben kinézet után választanak kutyát, ami egy óriási hiba. Először is tisztában kéne lenniük a leendő gazdiknak azzal, hogy az általuk kiválasztott kutya mennyire illik hozzájuk, az életstílusukhoz, stb. Fekete-fehér, kék szemű husky a sláger a legtöbb érdeklődőnél. Viszont ezt a kombinációt nagyon ritkán lehet tenyésztőknél megtalálni. A tenyésztők nem szőr és szemszín után tenyésztenek, így igazából nem érdekli őket, hogy milyen színűek lesznek a kölykök; a lényeg az, hogy egészséges, korrekt, típusos kiskutyákat hozzanak a világra.

A Sziberiai Husky nagyon igényli a mozgást, ezért nem ajánlom olyannak, aki naponta 8-10 órát dolgozik, eközben a kutya be van zárva a lakásba. Ilyenkor nem elég neki a reggeli és délutáni 30-30 perc séta. Ilyen esetekben cafatokban is találhatja a lakást, mert persze unatkozik a kutya. Az ideális gazdi az, aki legalább úgy vigyáz rá és neveli fel mint a tenyésztő, mindent megad neki, amire szüksége van, kellően foglalkozik a kutyával és nem felejti el egy sarokban, vagy az udvar végében láncra kötve. Hab a tortan, ami nálam nagyon fontos, hogy barátok maradjunk az új gazdival, tudjunk érdeklődni a kutyus után, esetleg kapjunk egy fotót róla, lássuk hogyan fejlődik, és örüljünk annak hogy más életét boldogítja 🙂

9eed4f69-e6e5-4467-8981-828154a216ac

Vannak-e fajtára jellemző betegségeik? Egy kiskutya kiválasztásánál mire kel figyelni, milyen szűréseiknek kell meglenni a szülőknek?

A leggyakoribb betegségek a csípőízületi diszplázia és a katarakta. Ezekre a legtöbb tenyésztő végez egészségügyi vizsgálatot, mielőtt a kutyákat pároztatja. Újabban könyök diszpláziára is végeznek szűréseket. Fontos, hogy ezek a szűrések meglegyenek, én legalábbis nem tudnám elviselni, ha az én hanyagságom miatt beteg kiskutyák születnének.

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók? Milyen a viszonyuk más állatokkal illetve gyerekekkel?

A Sziberiai Husky nagyon tanulékony fajta, hisz fogatban is szót kell fogadni a mushernek. Manapság mindenfélére használják a fajtat: dog dancing, agility, engedelmesség. Csak akarat és türelem kell hozzá.

A legtöbben nem szeretik a kisebb állatokat, mint például a cicákat vagy a szárnyasokat. Ha kis koruktól kezdve ezekkel együtt vannak nevelve, van rá esély, hogy ne bántsa őket. Viszont nagyon erős a vadászösztönük és figyelni kell arra, hogy ne szökjön át a szomszéd tyúkjaihoz, mert lesz ám mit fizetni!

Van-e olyan sport, ill. foglalkozás, amit kifejezetten ajánlanátok azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének?

A Sziberiai Husky bármilyen sportnak örül. Canicross-tol kezdve(kutyával futás), bikejöring (kutyával biciklizés), skijöring, scooter, cart, szánozás. A lényeg, hogy jót mozogjon a gazdival együtt és jól érezzék magukat.

e71e78a2-44fd-4d0a-9a03-2d8f5acde9bf

Hogyan kell ápolni egy husky szőrét? Milyen termékeket használtok, illetve ajánlatok: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek. Mire kell különösen ügyelni a nyári melegben?

Különösen nagy kozmetikát nem igényel a szőrük. Heti egy fésülés megteszi. Ha dagonyásak is az eső miatt, másnapra szépen leszárad a sár és újból olyan fehérek mint előtte. Varázslat 🙂 Kiállítási kozmetikánál többféle sampont szoktam használni.

pizap.com14342255203591

Milyen pórázt/nyakörvet/hámot használtok a mindennapokban? Mikkel szeretnek játszani?

Sétához csakis fojtó, félfojtó vagy sima nyakörvet ajánlok, semmiféleképpen hámot. Nagyon sokan sétáltatják a szánhúzójukat hámban, viszont szerintem ez nem egészséges. Először is a gerincet tönkreteheti, másodszor pedig sokkal nagyobb a húzóereje hámban mint nyakörvben. A hámot húzásra találták ki, ezért sportolni speciálisan erre készült hámmal szoktunk.

pizap.com14342261331691

Mit szeretnétek elérni a 2016-os évben? Mely kiállításokra tervezed a részvételt idén, hol lehet veletek élőben megismerkedni?

Idén már megjártunk par kiállítást, Romániában, Magyarországon és Ausztriában, tervbe van még pár romániai kiállítás (Nagyvárad,Temesvár, Arad, Torda), talán ellátogatunk Szerbiába és Ausztriába is majd év vége fele.

2b086380-7efa-48e2-9776-740753e276ce

6c3428cb-feb1-4d17-b535-a9b12b81ceee

 

PetDreamszin1