Állatorvosi tippek 2. rész: Ivartalanítás után

Ivartalanítva lett a kutyám/cicám.  És most hogyan tovább?

kastration-hund-bucaniere-fotolia-com_

A kutyák és cicák ivartalanítása ma már egy rutin beavatkozásnak számít, a felelős állattartás részévé vált. Ezzel tudjuk leghatékonyabban megakadályozni kedvenceink kontrollálatlan túlszaporodását. Azonban épp a gyakoriság és a rutin miatt gyakran felmerülnek kérdések a gazdikban, amikre nem mindig találnak választ.

Mit kell tennünk egy ivartalanítás után? Milyen különleges igényei vannak a frissen műtött állatoknak, mire kell odafigyelni a lábadozási időszakban?

Általában már ébredezik a frissen műtött állat, amikor érte mehetünk, vagy akár már ébren is van. Az ébredés ideje változó, annak függvényében hogy milyen altatási módot használtak (gázos altatás, intravénás altatás), és egyedi eltérések is lehetnek állatonként, hogy ki milyen gyorsan bontja az altatószert.

Az ébredési folyamat egy kellemetlen időszak kedvencünk számára. Lehet, hogy rosszat álmodik, lehet, hogy remeg, görcsöl, esetleg hányingere van, szédül. Ezek az altatószereknek a mellékhatásai, melyek közül nem mindet tudjuk kivédeni. Ezért gyakran előfordul, főleg izgatottabb kutyusoknál, hogy sírdogálnak, vonyítanak az ébredés során. Ez általában nem a fájdalmat jelzi, hiszen a jó állatovos mindenképp gondoskodik a megfelelő fájdalomcsillapításról. Ezek a nyüszítések, sírdogálások a kellemetlen közérzet miatt vannak. De általában rövid időn belül el szokott múlni ez az állapot.

Otthon helyezzük a kutyust vagy cicust egy puha, meleg helyre, lehetőleg a földön, hogy ha felkeléskor dülöngélne, ne tudjon leesni. Nagyon fontos, hogy se túl meleg, se túl hideg ne legyen a kedvencünk környezete, mert az altatás után még néhány órán keresztül nem működik rendesen a szervezet hőszabályozása. Hidegben kihűlhet, melegben felhevülhet a teste.

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül kedvencünket ebben az időszakban. Ha ki akar menni pisilni, segíthetünk neki ebben, ha még bizonytalan a járása. De előfordulhat az is, hogy önkéntelenül maga alá vizel. Ez azért is lehet, mert a műtét alatt általában infúziót kapnak az állatok, hogy biztosítva legyen a megfelelő vérkeringés.

Fontos alapszabály, hogy enni, inni csak akkor szabad az állatnak, ha már teljesen normálisan tud közlekedni, nem dülöngél, nem remeg. Túl korai etetésnek hányás vagy félrenyelés lehet a következménye. Szukáknál azonban előfordul, hogy a műtét napján még nem fogadnak el eleséget, néha nem is isznak. Ha kapott elenegndő infúziót, ez nem is gond, amennyiben az állat éber, nem lázas, nem bágyadt.

A műtét utáni másnapra rendszerint már élénkek, vidámak az állatok. Kipihenték az altatás és a műtéttel járó stresszt. Ilyenkor fontos a megfelelő sebvédelem. Természetesen a védőgallért már közvetlen a műtét után rárakták a rendelőben kis kedvencünkre. Vannak egyedek, akik nehezebben viselik a gallért. Tapasztalatom azonban az, hogy még a legmakacsabb kutyus is 2-3 nap után beletörődik abba, hogy egy hatalmas tölcsér van a fején. Persze, vannak sokféle alternatívák is a sebvédelemre: felfújható gallér, kutyaruha szukáknak,… A lényeg, hogy ne férjen hozzá a nyelvével a sebhez, mert ha belenyal, elfertőződhet a seb és ezzel nagyon elhúzódik a gyógyulási idő. Sőt, van, aki képes a friss varratokat is kitépni magából. Ez nagyon rossz következményekkel járhat.

Védőgallér kutyáknak, 3 méretben, kattints a képre!

lo54083

A cica tulajdonosoknak van egy jó hírem: a cicák általában nem bántják a műtéti sebet, ezért rendszerint nem kell nekik gallért adni ivartalanítás után. Persze kivételek itt is vannak, ezért a műtétet végző orvos dönti el, hogy kell-e adott cicának gallér vagy nem.

Kijárós cica esetén műtét után 1-2 napig ne engedjük ki még a lakásból, tartsuk zárt, biztonságos helyen. A kissé még kába cica nem tud idejében elmenekülni egy autó vagy egy szabadon kószáló kutya elől. Ha pedig gallért is kapott, addig ne engedjük ki, amíg az le nem kerül róla, hisz gallérban a térlátása erősen korlátozott, így a fent említett veszélyforrások bizony rá is érvényesek.

480461_477213085677127_991088785_n

Szukák esetében érdemes a műtét utáni napokon kicsit kisebb adagokban, lágyabb eleséget kínálni, mivel a beleket is megviseli a műtét. Nyersen etetőknek javasolom, hogy a műtét előtti napokban és utána legalább varratszedésig ne, vagy csak csökkent mennyiségben adjanak csontot a kutyának, hogy véletlenül se alakuljon ki székrekedés. Frissen műtött hassal a hasprés nagyon fájdalmas lehet.

Kanoknál – műtéti technikától függően – előfordulhat a herezacskó beduzzadása. Ha ez fájdalmas, azonnal menjünk vissza a dokihoz, aki műtötte a kutyust, hogy elbírálja, kell-e gyógyszeres beavatkozás, és ezt megadhassa a kutyusnak, szükség esetén. Akár lágylézeres kezelés is elegendő lehet ilyen esetben, ami gyosan csökkenti a duzzanatot, és ezzel a fájdalmat is elveszi.

Lágylézeres kezelés nem csak az ivartalanítás, de minden műtét után jó hatással van az állatra. Kedvezően befolyásolja a pár másodperces kezelés a sebgyógyulást, csökkenti a fájdalmat, a szövetek duzzanatát, és felgyorsítja a szervezet gyógyulási folyamatait. Egy műtét után csak 2 alkalommal lágylézerrel kezelt állatnál hamarabb lehet elvégezni a varratok eltávolítását.

Varratszedésre általában 10 nappal a műtét után kerül sor. Ekkor kis kedvencünk már vidám, ugrál, alig bírja kivárni, hogy a gallér végre lekerülhessen a fejéről.

Véleményem szerint célszerű az állatokat – akkor is, ha már alig lehet őket visszatartani a játékból – varratszedésig pórázon sétáltatni, hiszen a seb rongálódása nem csak fájdalommal jár, de a gyógyulást is lassítja.

Sportkutyáknak célszerű minimum 2 hét pihenőt beiktatni, aztután fokozatosan visszatérni a tréningbe. Szukáknál a teljes terhelést csak a hatodik hét utánra tervezném, hiszen ennyi idő kell a szövetek teljes gyógyulásához, abban az esetben is, ha az állat nem mutatja a fájdalom jelét.

Hosszú távon pedig figyeljünk arra, hogy az ivartalanított egyedek, a hiányzó hormonális irányítás miatt, esetleg kevésbé aktívak lesznek, az anyagcseréjük lelassul. Ez nem azt jelenti hogy ellustul az állat, csupán kimarad az életéből az ivaros élet izgalma, ami sok energiát emészt fel. Ezért célszerű, már a műtét után oda figyelni a kutyus és cicus kondiciójára, szükség esetén a táplálék mennyiség csökkentésével. Természetesen a napi séta, játék most sem maradhat el.

És végül egy kis öszefoglaló, hogy mik a leggyakoribb betegségek, vagy egyéb problémák, amelyek elkerülhetök kedvencünk ivartalanításával:

Szukák: nemkívánt szaporulat, gennyes méhgyulladás, emlődaganat, nemi hormonokkal összefüggő bőrbetegségek, álvemhesség

Kanok: prosztata megnagyobbodás (ami vizelési és székelési problémákhoz, végül sérvek kialakulásához vezet), hererák, aggresszív viselkedés

Macskák: nemkívánt szaporulat, méhgyulladás, elkóborlás, verekedés, és az ebből fakadó betegségek

szap

Szerző:
Dr. Konc-Görgey Tünde
Nemesvámosi Állatorvosi Rendelő

nvr