Belga juhászkutya – a Groenendael

Ezúttal Farkas Inezzel, a Flaming Darkness Groenendael kennel tulajdonosával beszélgettünk. Fogadjátok szeretettel! 

Először is szeretném megköszönni a felkérést, hogy általam az emberek jobban megismerhessék ezt a kivételes fajtát! Farkas Inez vagyok, a Flaming Darkness Kennel tulajdonosa.

Hogy találtatok egymásra, azaz te és a groenendael, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

Kicsi koromban mindig is Husky-t szerettem volna és 2011-ben kaptam szüleimtől egyet, akivel elkezdtem kutyasuliba járni. Olyan jól haladtunk, hogy két engedelmes vizsgát is tettünk, miután felkértek, hogy oktassak a kutyaiskolában. Viszont szerettem volna egy olyan kutyát, akivel bármi elérhető, a kutyás sportok minden terén, emellett viszont kiváló társ és családi kutya.
Amikor rátaláltam a Groenendael-re, rögtön megtetszett a kisugárzása és a standard leírás alapján is hozzám illőnek tűnt. Nem is csalódtam. Sőt! Az élet minden területén kiválóan teljesít.

Sokan csak a malinois-t ismerik…mi a közös a négy belga juhászkutya fajtában és mik a legnagyobb különbségek? Ha valaki ilyen kutyát szeretne, mindegyik típus elérhető Magyarországon?

A Belga juhász 4 fajtája a Malinois, Tervueren, Groenendael és a Laeknois. Mind a négy fajta megtalálható Magyarországon. A Malinois-t leginkább szolgálati kutyaként alkalmazzák. Ritkább a hobbi, családi kutyaként tartott mali.  
Mind a négy fajtából kiváló munkakutya, sportkutya lehet a megfelelő kezekben. Ha valaki inkább szolgálati kutyázásra szeretne ebből a csoportból, akkor kétség kívül a Malinois-t ajánlanám, de azt is csak hozzáértő kezekbe. Ő a legaktívabb fajta a belgák közül.
Ha valaki sport mellett, családi kutyaként, gyerek mellé belgát szeretne, akkor a másik három fajtát ajánlanám.

 

Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket? Bemutatnád őket röviden?

Jelenleg négy kutyusom van, de ebből egy még eladó státuszban van.
Sophie a Szibériai Husky-m, 6 éves. Ő egy igazi szeretetbomba, imádja a gyerekeket és természetesen kiváló edző, vagyis futópartner.
Amy 4 éves Groenendael. Ő az oka amiért beleszerettem ebbe a fajtába. Benne van a belgákra jellemző aktivitás, de mégis ha a helyzet úgy kívánja, nyugodt. Kiváló sportkutya, lesi minden kérésem és nagyon gyorsan tanul. BH vizsgával rendelkezik és készülünk az IPO-ra, emellett Hungária Junior Champion és a címeknek még nincs vége.
Ash 4 hónapos, Amy fia. Az eddigi tapasztalataim alapján kiváló döntést hoztam, hogy őt tartom meg. Nagyon figyelmes, kiváló a koncentrációja, könnyen motiválható, érdeklődő, gyorsan tanul, jól reagál az új dolgokra. Kiállítási és sport kutyának választottam.
Heart 4 hónapos, Amy lánya, aki még gazdáját keresi. Igyekszem minden nap gyakorolni vele is, több új dolgot mutatni neki, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen.

 

Milyen az ideális gazda? Kik azok, akiknek viszont egyáltalán nem ajánlanád a fajtát?

Neked való a fajta ha:
Enegrikus, élénk, érzékeny, éber, kitartó, okos és értelmes kutyát keresel! Nagyon szeret dolgozni, így csak akkor vidd haza, ha mind mentálisan, mind fizikailag képes vagy kielégíteni az igényeit. Nagyon ragaszkodik a gazdájához és a családjához. Házőrzésre is alkalmas!
A megfelelő szocializációval nem jelent gondot számukra a más kutyákkal, macskákkal vagy egyéb állatokkal való együttélés.
Az idegenekkel szemben óvatos, nem kedvelnek mindenkit.
Nagyon érzékenyek, ezért a goromba szavak mélyen érintik őket. Kiabálással, agresszív megmozdulással ellentétes hatást érünk el. Ezzel a fajtával következetességgel csodákat lehet elérni! Labdával, jutalomfalattal motiválható. Egy kis játékért a lelküket is képesek eladni. A vendégekben is játék eszközt látnak. Először játék és utána, ha tetszett a dolog, akkor meg is engedi hogy simogassák.
Ha kutyás sportokra: IPO, Obedience, Agility, Flyball, Hard-dog race-re keresel kutyát, ez a fajta tökéletes.

Ami igazán fontos egy belga juhásznak, a labda: Labda és más játékok

Mit tartasz tenyésztőként a legnagyobb sikerednek? Milyen a nemzetközi mezőny, mely országokban a legkiemelkedőbb a tenyésztése most a fajtának?

Magyarországon a Groenendael-t leginkább kiállítási vagy családi kutyának tartják. Nagyon kevés olyan egyed van, akivel dolgoznak/sportolnak. Én olyan céllal kezdtem bele a tenyésztésbe, hogy a kiállítási kiváló eredményeink mellett, munkakutyaként is remekeljenek a kutyáim. Nekem kis kennelem van, de 3-4 kutyánál több nem is lesz, ugyanis szeretném, ha minden kutyám megkapná a kellő időt, hogy olyan képzést és figyelmet kapjon, amit egy kutya megérdemel. Én a minőségre és nem a mennyiségre törekszem.
A legnagyobb elismerésnek én a tenyészszemlénket éltem meg Amy-vel. Kiváló bírálatot kaptunk és a munkánkat a jelen lévők többsége meg is tapsolta, a bíró is kiemelte a teljesítményünket.
Több helyen is megfordultunk már és csak pozitív visszajelzések jöttek, amit mind sikernek könyvelek el. Szeretném ezt a tendenciát folytatni.

 

Milyen termékeket használtok, illetve ajánlatok: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek. Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban? Milyen játékokat érdemes nekik vásárolni?

A Groenendael szőre sok törődést nem igényel. Évente kétszer ajánlott megfürdetni (nálunk ez 1 kozmetika és 1 otthoni fürdést jelent) és hetente átfésülni. Természetesen vedlési időszakban több törődést igényel, de a többi hasonló szőrzetű kutyára is igaz ez. Én vedléskor a Furminátort használom, ezzel értem el eddig a legjobb eredményt. A heti fésülésekhez sima kefét használok, hogy megelőzzem a szőr csomósodását.

Ha körbenéznél kutyafésűink között: Kutyakefe, kutyafésű

Sétákhoz (kiképzésen) egysoros lánc nyakörvet és 1,2 méteres pórázt használok, de a séták során olyan helyet is érintünk, ahol labdázunk egy nagyot.
Ha futni megyünk, akkor vagy hámot vagy egy textil nyakörvet használok, illetve van futó övem is.
Őrző-védő munka közben egysoros lánc és hám van a kutyán, illetve olyan hosszúságú póráz, amit a feladat megkövetel.

Nyakörvek nagytestű kutyára:  Nagyméretű nyakörvek

Játék vásárlásnál a labdával sosem lehet melléfogni. Nekünk van teniszlabda, zsinóros labda és amit kapunk ismerősöktől.

Mit szeretnétek elérni a 2018-as évben? Mely kiállításokra tervezed a részvételt idén, illetve hol lehet veletek élőben megismerkedni?

2018 egy termékeny évnek ígérkezik. Több kiállításon is részt veszünk. Amy-t már csak 3 db CAC cím választja el a Hungária Show Champion-tól, illetve haladunk tovább az IPO 1-re való felkészüléssel. Terelő vizsgát is szeretnénk tenni, de erre korlátozottak a lehetőségek a Dunántúli térségben.
Ash-nek pedig idén szeretnénk megszerezni a Hungária Kölyök Bajnok és a Hungária Junior Champion címeket. Ezen felül pedig legalább egy K99 E1 vizsga megszerzése van kitűzve erre az évre.
Idei kiállításaink: Pécs CACIB, Szilvásvárad CACIB, Devecser CAC, Kecskemét CACIB, Dunaújváros CAC és tervek közt szerepel a Champion of Champion 2018 is.
Ezen felül Kaposváron a FurEver Kutyás Sport Egyesület területén, ugyanis itt tartok órákat én is és itt készülünk a kutyákkal is a vizsgákra/versenyekre. Az egyesület több bemutatót is tart, így ezeken a helyszíneken is megtalálhatóak leszünk.

Kennelünk Facebook oldala: Flaming Darkness Kennel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .