Egészségügyi ápolás

Sokan nem is gondolnák, hogy milyen fontos a kutyák szemét, fülét és karmait rendszeresen ápolni és gondozni. Az embereknek egészen természetes dolog, hogy ezeket az ápolásokat megteszik magukon, ugyanakkor ugyanilyen természetes dolognak kellene lenni, hogy kedvencünk egészsége érdekében ugyanúgy elvégezzük ezeket rajtuk is. Csupán minimális időráfordítással kellemetlen betegségeket tudunk megelőzni, arról nem is beszélve, hogy hozzájárulunk kutyusunk jó közérzetéhez is, amit minden hűséges társ megérdemel.

Kezdjük a karmokkal: a karmokat rendszeresen kell vágni. Az, hogy milyen Egeszseg_karomrendszerességgel, sok mindentől függ. Általában azoknál a kutyusoknál, akik rendszeresen, naponta nagy sétákat tesznek durva,  kemény talajon, vagy betonfelületen, szinte folyamatosan visszakopnak karmaik, és ezáltal ritkábban igényelnek vágást. Ezekben az esetekben elegendő 1-1,5 havonta ellenőrizni karmaik hosszúságát. Ugyanakkor ha kutyánk keveset sétál és ritkán tesz nagy „köröket” kemény betontalajon, akkor érdemes 1,5-2 hetente átnézni és adott esetben visszavágni karmaikat. A karmok természetes kopását az is befolyásolja, hogy kemény vagy puhább karmú ebünk van. Egy puhább karmú kutyusnak általában jobban kopnak karmai. A karom vágásához használjunk kutyáknak való speciális karomvágó ollót, ami nem nyomja össze a karmokat és a benne húzódó idegeket. A vágásnál mindig figyeljünk oda, hogy ferdén vágjuk, és ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk túl, hiszen a karmokban futó ideg megsértése, vagy belevágása komoly, hosszan tartó vérzést okozhat. A vérzés elállításához – adott esetben – használjunk vérzéscsillapító folyadékot (pl.: vas-klorid, sárgásbarna folyadék, patikában beszerezhető), amit egy vatta segítségével vigyünk fel a vérző karomra. Egy fehér karmú kutyánál könnyebb dolgunk van, hiszen látható, hogy meddig fut benne az ideg. Egy fekete karmú kutyusnál jóval nehezebb dolgunk van, hiszen nem látszik, hogy meddig ér benne az idegvégződés, ilyenkor a biztonság érdekében használhatunk karomreszelőt. A karomápolást érdemes mindig a fürdés után végezni, hiszen olyankor a karmok megpuhulnak.

A szemek ápolását és tisztítását kezdjük mindig azzal, hogy egy nedves vattával tisztáraEgeszseg_szem töröljük a szem közvetlen környezetét; ezzel eltávolítjuk a szennyeződéseket és az esetlegesen összecsomósodott váladékot. Ezt akár naponta megtehetjük, nem kell megvárni, amíg azok rászáradnak a belső szemzug körüli szőrre. FONTOS, hogy soha ne használjuk ugyanazt a vattadarabkát mindkét szemre, így elkerülhetjük, hogy átvigyünk egyik szemről a másik szemre egy gyulladást vagy fertőzést. A szemek köré száradt csomók (csipa) eltávolításához használhatunk szemtisztító folyadékot, zselét is. Ha kedvencünk szeme a megszokottnál jobban, ill. erősebben könnyezik vagy váladékozik, minél hamarabb keressük fel állatorvosunk. Sok esetben az is segít az erős könnyezés megszüntetésében, ha a szemek körül rövidre vágatjuk a szőrt, és ezáltal az nem fogja irritálni és a szem körüli tisztántartását is könnyebbé tesszük magunknak.

A fülek tisztítása elengedhetetlen hűséges társunk számára. Egeszseg_fulEgyes fajtáknál nagyon könnyű tisztán tartani kedvencünk fülét. A fülszőrrel nem rendelkező kutyáknál elegendő a fültisztító folyadékkal időnként áttörölni a külső hallójáratot egy vatta segítségével. Egyes folyadékokat bele kell csepegtetni a fülbe és a fültövénél kívülről belemasszírozni, majd hagyni, hogy kutyánk kétszer, háromszor megrázza a fejét, ezáltal mélyebbről is feloldja a fülben található váladékot, majd egy száraz vattával szárazra kitörölni a külső hallójáratból. FONTOS, hogy a külső hallójáratnál soha ne nyúljunk mélyebbre. A fülszőrrel rendelkező kutyáknál nem elegendő csak a fül kitörlése, előtte mindig szabaduljunk meg a hallójáratban „növesztett” szőrtől. A fülszőrt ki kell tépni! Soha ne fogjunk össze nagyobb szőrcsomókat annak érdekében, hogy egyszerre szabaduljunk meg minél több szőrtől, mert így könnyen felsérthetjük kutyánk fülét; a külső hallójáratban a bőr nagyon vékony és érzéken, könnyen felszakadhat. Mindig vékony, apróbb szőrcsomókat fogjunk meg és egy hirtelen gyors mozdulattal rántsuk ki. A fülszőr könnyebb eltávolításához használhatunk érfogó csipeszt. Mivel a fülszőr eltávolítása nem egy kellemes érzés kedvencünk számára, ugyanakkor nagyon fontos és elengedhetetlen művelet, ezért javaslom az epilláló púder használatát. Az epilláló púdert szórjuk be a fülszőrre, majd masszírozzuk bele, és aztán kezdjünk neki a szőr eltávolításához. Ez a púder némileg könnyebbé teszi a szőr tépését, és valamennyire tompítja ezáltal a fájdalmat is. Egy lelógó, nagyobb fülű kutyus még nagyobb és gyakoribb odafigyelést igényel a fültisztításra. A fülek tisztításánál is figyeljünk oda arra, hogy egy vattacsomót, csak egy fülre használjunk, hogy elkerüljük a gyulladások, netán különböző élősködők (pl.: fülatka) átvitelét az egyik fülből a másikra. Ha kutyánk fülét rendszeresen tisztítjuk és ennek ellenére is gyakran vakarja, mihamarabb keressük fel vele állatorvosunkat. Nem szabad megvárni, míg rendszeresen rázza a fejét, vagy egyensúly-, netán koordinációs problémái legyenek.

Egeszseg_mancsKedvencünk nem mindig érzi úgy, hogy az ápolás kellemes érzés számára, de a gazdi feladata, hogy elérje, hogy a heti vagy esetenként napi ápolás öröm legyen a kutyája számára, és ezáltal a gazdi számára. Ha nagy az ellenállás szeretett kutyatársunk részéről, nyugodtan parancsoljunk rá, legyünk nagyon határozottak, de semmiképp se bántalmazzuk. A kutya ápolása fizikai kontaktust jelent a gazdi és kutyája között, amit kitartó munkával egy idő után értékelni fog hűséges társunk. A rendszeres gondoskodásnak és törődésnek köszönhetően még jobban elfogad majd minket vezetőnek, és meg fogja hálálni és köszönni a sok figyelmet részünkről. És ne feledkezzünk meg minden ápolás után a jól megérdemelt jutalomfalatkáról sem!

Az említett testrészek mind nagyon érzékeny területek, ezért nem árt, ha előtte gondosan előkészülünk, mielőtt nekikezdenénk. Ha valaki attól félne, hogy nem biztos magában és attól tart, hogy valami bajt okoz, vagy kárt tesz kedvencében, az forduljon szakemberhez segítségért. Kérje meg állatorvosát vagy kutyakozmetikusát, hogy mutassa meg, hogyan is kell a kérdéses ápolást elvégezni, és csinálják együtt az első alkalommal, hogy otthonában nagyobb biztonsággal tudja azt elvégezni a későbbiekben.

A következő alkalommal a bűzmirigyről ejtünk néhány szót.

 

Tanácsokért hívjon minket bizalommal:

Székely Zsolt

Telefon: 06-20-390-55-13

Dogmopolite Kutyakozmetika
Dogmopolite Kutyakozmetika
KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .