Értelem és érzelem: a Rodéziai Ridgeback

A Rodéziai Ridgebackhez Perecz Mónika, az African Fata Morgana kennel tulajdonosa visz minket közelebb

monimungu

http://ridgeback.gportal.hu/

Hogyan találtatok egymásra, azaz te és a ridgeback, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába? 

Ez egy véletlen találkozás volt,ami meghatározta késöbb az egész életemet.

1991-ben kimentem életem első kiállítására, mert éppen kiskutyát akartam magamnak és gondoltam választok magamnak egy fajtát,ami ott megtetszik. Épp hogy beléptünk a kapun, amikor megláttunk egy gyönyörű kutyát,amint büszkén feküdt gazdája oldalán és egy kisebb tömeg vette körbe csodálva nézve ezt a gyönyörű kutyát. Ekkor még Magyarországon nem volt Rodéziai Ridgeback,és ez a kutya volt az első akit láthattunk itthon.  Minden úgy történt, ahogy a nagykönyvben meg van írva,szerelem volt első látásra,ami még ma is tart 20 év után is rendületlenül.  Elkezdtem minden akkoriban hozzáférhető kutyás könyvben keresni, hogy mit írnak erről a gyönyörű és titokzatos fajtáról és minden amit írtak róla és a képek együtt egyértelművé tették, hogy megvan „a kutya“,amit kerestem. Hosszas nyomozás tenyésztő után (akkor még Europában is ritka fajta volt) rátaláltam  egy fiatal cseh kennelre, aki épp akkor tervezte első almát egy svájci és dán származású szukától és egy afrikai és holland származású apától. Fél év várakozás után megkaptam kennelünk alapító szukáját,Butterfly Katama-t, aki különleges egyéniségével belopta magát mindenki szívébe. És innen elkezdődött a Mi történetünk.

 Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket? Bemutatnád őket röviden?

6 kutyával élünk  együtt,4 Rodéziai, 1 Havanese és 1angol staffordshire terrier. Kennelünk fiatal kan kutyája Mungu, 3.generációs saját tenyésztésű kutyánk, aki egy csupa szív kutya, ő az én nagy „szerelmem“, lesi minden szavamat és nincs olyan pillanat, amikor ne mutatná ki szeretetét. Édesanyja nyugodt,kedves természetét örökölte,aki szintén a mi tenyésztésünk volt.

munguallo

 

5 éves Isoke,aki szintén nálunk látta meg a napvilágot. Ő egy bájos hercegnő,aki társainak is kimutatja eleganciáját.

Isoke1

A 8,5 éves, éppen veterán korba lépett Lina,akinél rafináltabb kutyánk nem igen volt.

Lina

És Lulu, a hat hónapos Rodéziai kölyök szukánk (Lina lánya).

Lulukicsi

Mango a 7 éves angol Staffordsire kan és Maci a 6 éves havanese, akiben kis testben óriási jellem lakozik.

Maci&Lulu

Nálunk meleg, szigetelt kutyaházban élnek kutyáink,kivéve Macit,a Havaneset,ő bent él velünk a lakásban. Néha teszünk kivételt egy-egy kutyánkkal,és bent lehet velünk szintén, de annak valami nyomós oknak kell lennie, pl. ha épp vemhes esetleg valamelyik lány kutyánk vagy tüzel és nem szeretnénk véletlen balesetből kiskutyákat. Mondanom sem kell, milyen boldogság van olyankor, amikor beengedjük őket magunk mellé. Egy Rodéziai Ridgeback csak akkor boldog igazán, ha gazdája oldalán lehet!  Veterán kutyáink beköltöznek mellénk a lakásba,ahol gyorsan kanapé kutya válik belőlük,mintha mindig is ott éltek volna,alapvető tulajdonságuk a kényelem szeretete.

Milyen a viszonyuk más kutyákkal, cicával, gyerekekkel? 

Más állatokkal csak akkor felhőtlen a viszonyuk, ha fiatal korukban vagy még jobb, ha kölyök korukban megismertetjük  őket velük. Ha ezt kihagyjuk, akkor később nem tudjuk békésen együtt tartani őket se macskával, se idegen kutyával. Azonos nemű kutyákkal dominánsan viselkednek.

Érdekes, hogy a gyerekekhez teljesen másképpen viszonyulnak. Az Én kutyáim nem találkoztak korán kis gyerekekkel, és mégis, amikor vendégségbe jöttek hozzánk  gyerekek, feltétlen szeretettel és óvatossággal bántak velük. Nem egy gazdimtól hallottam, hogy RR kutyájuk biztos őrzője gyermeküknek!

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók?

Nekem volt korábban más fajtájú kutyám is, de gazdájához lelkileg ennyire közel álló kutyám még sosem volt! Épp ezért egy Rodéziai Ridgeback-el, ha gazdájával jó a kapcsolata, bármit meg lehet taníttatni, és ők azt szívesen meg is csinálják. Rendkívül gyorsan tanulnak, elég ha 1-2x megmutatunk nekik valamit és Ők azt harmadszorra már csinálják is  (persze a zsebemben mindig van egy-két motiváló jutalomfalat). De vigyáznunk is kell azzal, hogy az RR jó megfigyelő, mert ha egyszer megengedünk nekik valamit,azt legközelebb is teljes joggal szeretnék csinálni, úgyhogy figyelnünk kell a következetes nevelésre náluk.

Van-e olyan sport, illetve foglalkozás, amit ajánlanál azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének? 

A túrázóknak, természetjáróknak kifejezetten ajánlom a Ridgebacket,ő mindig hű társunk lesz ha kedvünk támad kirándulni. Sőt, kifejezetten igényli, hogy szabadon kifuthassa magát. Csak akkor kapunk egy kiegyensúlyozott Ridgebacket ,ha rendszeresen visszük őket sétálni, ahol levezetheti felesleges energiáját, ezért az tévhit, hogy egy nagy kert elég egy Ridgebacknek…

futos

Nagyon sok lovas tart Ridgebacket,mert a RR könnyen tartható a lovakkal és bírja a hosszú távot a ló  mellett.

Futók is nyugodtan választhatják ezt a fajtát, felépítésük alkalmas a hosszútávfutásra.

Vadászatra szintén rendkívül alkalmas, kiváló orra és bátorsága nem ismer határokat.

Magyarországon is ismert kutyás sportban, a Canicrossban is ért el szép sikereket Ridgeback, African Fata Morgana Dante. Ez a sport a kutyával történő terepfutás, ahol a kutya rugalmas pórázzal van a futó derekához erősítve.

A másik egyre népszerűbb kutyás sport ahol már szintén szépen teljesített RR, a  kutyás terepkerékpározás, a Bikejöring.

És még egy kedvelt lehetőség van ahová vihetjük kutyánkat, egy jó kis coursing futásra! Ezt agaraknak szokták rendezni, de már több országban népszerű a Ridgeback-eket is indítani ebben a számban.

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

Én amire felhívnám a leendő gazdik figyelmét, az a kölyök korban való táplálás. A RR hirtelen növő fajta,viszonylag rövid idő alatt éri el felnőtt magasságát, ezért nem mindegy mivel etetjük őket ebben a korban. Ezért mindenképp kérje ki tenyésztője véleményét, hogy mivel etesse kiskutyáját.

Azt ajánlom minden Rodéziai Ridgeback gazdinak hogy többször etesse kutyáját! Sajnos mint minden nagytestű kutya, a Rodéziai Ridgeback is hajlamos a gyomorcsavarodásra, főleg idősebb korban. Ezért etessük  kutyánkat naponta kétzer, de idősebb korban javasolt inkább háromszor, kevesebbet adni nekik.

Milyen termékeket használsz, illetve ajánlasz? Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban és mit, amikor kiállításra mész? 

Tavasszal szoktam egy kicsit kefével fésülni őket hogy segítsem a szőrcserét, de nem jellemző a Ridgebackre a nagy szőrhullás. Ha mégis,akkor annak lehet valami probléma a hátterében (nem megfelelő étel, betegség)

Sampont csak jó minőségű sampont ajánlok,aminek az összetevői nem iritálhatják kutyánk bőrét.

Én vagy bőr vagy textil pórázt és nyakörvet használok kutyáimnál. Nevelni a hám alkalmatlan, ezért én azt nem használom. A textil nyakörvek kimoshatóak, könnyen tisztán tarthatóak és nyáron nem meleg a kutyának, én nagyon kedvelem őket. De a bőr nyakörv és póráz is nagyon jó, mert megbízható, az biztos, hogy nem szakad el,bármekkora erővel is rántja meg kutyánk.

Kiállításra speciális vékony bőr felvezető pórázt használok, vékony bőr vagy lánc nyakörvvel.

Ha valaki ilyen kutyát szeretne, mire figyeljen a kiválasztáskor? 

A kiválasztásnál megfigyelhetjük, hogyan viselkedik a kiskutya, és az sokat elárul késöbbi jelleméről.

A nagyon félénk kiskutya esetleg késöbb is félénk maradhat, ha a gazdi nem fordít elég figyelmet kölyök korban ennek a megváltoztatására, és nem viszi sokat idegen helyre, idegen kutyák közé, hogy a kölyök megkapja a megfelelő új ingereket, amitől esetleg elhagyja félénkségét. Ez a félénkség késöbb bizalmatlanságba, majd agresszióba válthat át, ezért fontos hogy a kölyökkutya megkapja a megfelelő szocializációt.

Ami még fontos ennél a fajtánál, hogy generációkra visszamenőleg az ősöknek legyen csípő, könyök diszplázia szűrése,mert sajnos nem ritka, hogy szűretlen egyedek kölykeinél súlyos csípő probléma merül fel.

Milyen sikereket értetek el 2013-ban és mik a kitűzött célok 2014-re? 

Ebben az évben sikeres évet zártunk magunk mögött. Fiatal kutyánkkal, Munguval kezdtük el a versenyzést, ami nagyon könnyen sikerült is, mert Mungu nagyon szeret kiállításokon szerepelni és udvarolni a hölgy Ridgebackeknek . Ebben az évben két ország Championja lett , 2xBOG fajtacsoport győztes lett külföldi Cacibokon és ami még Magyarországon nem volt, az Alsóörsi Cacib kiállításon Mungu lett a kiállítás legszebb kutyája (BIS). 2014 évi tervünk Mungunak befejezni az Nemzetközi Championátust és a kölyök kutyánkkal, Luluval elkezdeni a kiállítási karriert.

DSC_4257AradBog

 

És amire nagyon büszkék vagyunk, az az Asim kutyánk 2013-ban Budapesten megrendezett kutya világkiállításon való szereplése, tenyészcsoportban indult apja oldalán két másik testvérével együtt, ahol meg is nyerték az 1.helyezést!

A 2014 év pedig többszörösen is meglepetést tartogat számunkra, januárban várjuk Mungu és a szép Rodéziai szuka Desta kölykei megszületését.

Nangila (2)

 

PetDreamszin1

 

 

 

 

 

 

 

 

KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .