Hogyan gondozzuk kutyáinkat a téli hónapokban?

Nagyon sok gazdi azt gondolja, hogy télen kevesebb időt és odafigyelést kell fordítani kedvence ápolására, mondván, ha minél nagyobb a bundája annál jobban melegíti. Az valóban igaz, hogy a kutya szőre nyáron hűt, télen fűt! De ez nem azt jelenti, hogy nem, vagy kevesebbet kell foglalkozni a kutyus szőrének ápolásával. Sőt! Egy hosszabb szőr, egy nagyobb, tömöttebb bunda igen is rendszeres ápolást igényel, aminek külön figyelmet kell szentelnünk.

Ilyenkor szigorúan tartsuk be, hogy heti 1-2 alkalommal alaposan átkeféljük a megnövesztett téliesített szőrzetet. Erre a célra egy hajlított fogú, acéltüskés kefét használjunk. Fontos, hogy a kefe tüskéi hegyén ne legyenek aprócska gömbök; ezek ugyanis megakadályozzák, hogy a kefe minél mélyebbre tudjon hatolni a szőrzetben. A megfelelő kefével törekedjünk arra, hogy a kutya szőrének tövéig haladva alaposan, teljesen csomómentesre keféljük, és ne csak a szőr felső rétegét „simogassuk” át. Ezáltal elkerülhető, hogy a kutya szőre összefilcesedjen. Egy befilcesedett bunda kibontása akár komoly kellemetlen érzést, sok esetben fájdalmat okozhat szeretett ebünknek. Teli1  Az sem ritka eset, hogy bonthatatlan filcesedés alakul ki, amit egy szakember is csak nyírással tud eltávolítani.

Egy lakásban tartott kutyusnak is szüksége van a rendszeres sétára, még akkor is, ha odakint igazi fagyos, havas télre váltott az időjárás. Ilyenkor szinte elkerülhetetlen a hosszúszőrű kutyáknál, hogy a lábakra, a mellkasra, a hasra odatapadjon a hó. A kis hócsomócskákat alaposan fésüljük ki egy nagyobb fogú fémfésűvel, majd töröljük szárazra. A legjobb az lenne, ha ilyenkor minden séta után be tudnánk tenni a kádba és langyos vízzel kiöblítenénk az imént említett testrészekből a hócsomókat. Ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen túl meleg, mivel a kutyák testhőmérséklete magasabb, mint az embereké, így ami a gazdinak meleg, az lehet, hogy kedvencünk számára már forró! És ha már a kádban van a kedvencünk, akkor a mancsait is alaposan mossuk át, hisz ilyenkor az igazi bajforrást a só és egyéb csúszásgátló, olvasztó anyagok okoznak.Teli2 A kutya talpa kisebesedhet és berepedezhet, ami önmagában is fájdalmas érzést okozhat, nem beszélve arról, hogy kutyánk lenyalogathatja ezeket a különböző szereket a mancsairól, ami akár komoly betegségeket is okozhat. A kádból kiemelve alaposan szárítsuk át kedvencünk bundáját alacsony, vagy közepes fokozatra állított hajszárítóval. Ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon meleg a levegő. Ajánlatos a szárítás után a talppárnákat erre alkalmas krémmel lekezelni. Kozmetikussal hozassuk rendbe a talp párnácskák közötti szőrt, ezáltal is csökkenthetjük annak esélyét, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag tapadjon bele. Hosszabb téli séták előtt kenhetünk kutyánk talppárnái és lábujjai közé vazelint. A hó a bundán nem tapad meg, ha séta előtt a lábait és hasát olajtartalmú speciális spray-vel fújjuk le.

A száraz, hideg téli időben kerüljük az otthoni samponos fürdetést, ugyanis eltávolíthatjuk az olajos védőréteget kutyánk bőréről, amely megvédené a kiszáradástól. A téli időszakban bízza a fürdetést szakemberre, aki ilyenkor speciális sampon és hidratálók használatával fent tudja tartani a bőr megfelelő pH értékét.

A rövidszőrű kis- és nagytestű kutyák sétájára is alaposan fel kell készülnünk. Teli3Legfőbbképpen kutyaruhával! Ne érezzük „cikinek” ilyenkor kedvencünket ruhába öltöztetni, hiszen egy lakásban tartott kutya jóval melegebb hőmérséklethez van szokva, mint a téli külső hőmérséklet. Nagyon könnyen megfázhatnak akár egy néhány perces séta alkalmával is. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a boltban kapható kutyaruhák, de otthon is lehet készíteni nagyon ötletes és praktikus darabokat kedvencünknek; csak arra kell figyelni, hogy fedve legyen a mellkasa, háta és combjai.

Ami a gondos ápolás mellett még szintén nagyon fontos ezekben a hideg hónapokban, hogy etessük hűséges társainkat jó minőségű táppal – ez a benne található vitamintartalmaknak köszönhetően ápolttá és fényessé teszi kutyánk szőrét.

A következő részben az egészségügyi ápolásról adunk jó tanácsokat.

Tanácsokért hívjon minket bizalommal:

Székely Zsolt

Telefon: 06-20-390-55-13

Dogmopolite Kutyakozmetika
Dogmopolite Kutyakozmetika
KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .