Hunor és Dia: egy trükksorozat kezdete

DSC_0129

Blogunk új közreműködői: Szeifer Dia és agara, Hunor.

Agaras körökben sokan ismerik és szeretik őket. Aki pedig még nem találkozott velük, az most itt, a Petdream blogban megteheti.

Diával hosszútávú terveink vannak: e bemutatkozó cikkk után, kéthetente újabb és újabb tippekkel, trükkökkkel ismertet meg minket. Aki nem olyan profi kutyás, Dia segítségével akár kis tapasztalattal is megtaníthatja kedvencének ezeket. Sorozatunkban igyekszünk az egyszerűbbtől a bonyolultabb feladatokig haladni. Remélem, sokan fogtok követni minket, és nem csak olvassátok, hanem meg is valósítjátok majd az itt leírt feladatokat.

Jó szórakozást és aktív kutyázást kívánunk mindenkinek.

Akkor hát induljon a cikkkksorozat!

Mikor és hogyan került hozzád Hunor?

Hunor 2010. augusztus végén került hozzám, kissé kalandos körülmények között. Valójában már előtte pár hónappal megfogalmazódott bennem a döntés, hogy szeretnék egy agarat. Úgy volt, hogy egy kennelből lesz whippetem, de a mai napig azt vallom, hogy a sors szólt közbe azon a napon. Minden évben fogathajtó versenyt rendeznek a falunkban. A tombolán ő volt a második díj. A tombolán ugyan nem nyertük meg, de az eredeti nyertesnek nem kellett, és mellettünk állt. Anyukám feltette a kérdést: szeretném-e? Pár pillanatnyi vacillálás után azt mondtam: igen, és így is lett. Megvettük az eredeti nyertestől és pár pillanat múlva már pórázon vittem a kocsi felé.

2010_0831lo0467

2010_0905hunor0140

Volt már előtte agaras tapasztalatod?

Nem volt előtte semmilyen tapasztalatom agarakkal, sőt a fajtacsoportra sem figyeltem fel egészen egy évvel azelőttig. Tudni kell rólam, hogy én világ életemben lovas voltam, a lovak voltak a mindenem, de saját lovam sosem lehetett. Egy tv műsor keretein belül döbbentem rá, hogy mennyi a hasonlóság az agarak és a lovak kecsessége közt. Számomra nincs még egy ilyen kutyafajta aki ennyire nemes és kecses lenne szinte minden megmozdulásában mint az agarak.

Milyen céllal kezdtél el vele komolyabban foglalkozni? Jártál-e vele kutyaiskolába?

Nem sok tapasztalatom volt addig kutyatanítás területén sem, a terrier keverékünkkel kezdtem el foglalkozni előtte, és jópár trükköt megtanítottam neki, de bizonyos problémákból adódóan vele megrekedtem otthon. Hunort már tudatosabban, de még mindig mint „első kutyás” kezdtem el nevelgetni olykor több olykor kevesebb sikerrel. Eleinte nem voltak céljaim, csupán annyi, hogy tanuljak. Ne csak én tanítsam őt, hanem ő is engem, és jó tanárnak bizonyult.
Kutyaiskolába  egy tüköriskolába jártunk. Oviba illetve alapfokú tanfolyamra melyet 100/94 pontos alapfokú engedelmességi azaz E/1-es vizsgával zártunk. De valójában a tanítás oroszlán része otthon dőlt el saját kútfőből.  Suliba inkább a kutyák viselkedéséről és néhány viselkedésprobléma kezeléséről tanultam a legtöbbet. Nem származott belőle hátrányunk, szocializáció szempontjából első osztályú volt, de így visszatekintve nem tartom létfontosságú elemnek.

Mik voltak az első trükkök, amiket megtanítottál neki?

Már amikor hozzám került, megismerkedett a klikkerrel. Első trükkjeink között szerepelt a tárgy kerülése mind a két irányból, a piruett mind a két irányba illetve a pacsi, ami nála különösen fejtörést okozott. Természetesen mindezek az alap feladatok mint az ül, fekszik, felül, marad után.

fehova_73

Segít-e valaki a bemutatókra való felkészülésben, vagy ha esetleg elakadsz egy-egy trükk tanításában?

Legtöbbször személyesen nem.  Inkább videókat szoktam nézni, nagyon ritkán kérdezek meg embereket, mert szeretem a saját magam módján kitalálni a dolgokat, használni a saját kreativitásom, illetve a legtöbb trükknél, ami tanítási forma valakinek beválik, az másnak nem biztos, hogy jó.

fehova_108

Mik a célok még Hunorral idén? Milyen rendezvényeken lehet veletek majd találkozni?

Idén legnagyobb célunk, ami a szemem előtt lebeg az az, hogy hivatalos osztályba elinduljunk egy Dog Dancing versenyen, illetve mint mindig a jó kapcsolat és a sok közös élmény.
Találkozni lehetett velünk augusztus 9-én Ráckevén az II. Éjszakai Dog Dancing Bajnokságon ahol hivatalos I. osztályban álltunk starthoz illetve Trükkverseny haladó kategóriában mérettük meg magunkat. Továbbá jelen leszünk augusztus 30-án a Vas Megyei Vadásznapon, Sárváron a Nádasdy kastélyban, itt dog dancing és trükk bemutatót tartunk, és ha úgy alakul, akkor coursing bemutatóban is részt veszünk.
Távolabbi program pedig Szeptember 27-én Sümegen a várjátékok keretein belül Szent Eustachius agarász napon szintén dog dancing bemutató.
Egyelőre ennyi, ami nagyjából biztos, de a programváltozás jogát fenntartom.

események copy

 

Ízelítőül egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=Jg8VFGhc5LE&index=2&list=TLMhXLVuo1JedSLeljE9bAR7x21QY_6b8-

 

PetDreamszin1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .