Ismerd meg a kelet-európai juhászkutyát!

Erről a különleges, még kevésbé ismert fajtáról Póda Alexandrát kérdeztük. Dalmata tenyésztőként már szép sikereket könyvelhet el magának, és sokéves tenyésztői tapasztalatával most egy új fajta is bekerült a családjukba: a kelet-európai juhászkutya! Ismerjétek meg ezt a fajtát is az ő segítségével!

Ha egy ilyen kutyával találkozik az átlagember az utcán, valószínűleg elsőre németjuhász keveréknek nézi.  Mondanál pár szór erről a fajtáról? Honnan ered és miben más, mint egy németjuhász?

– Az emberek, ha szembejönnek velünk az utcán vagy a kiállításon simán rámondják, hogy német juhász. Talán a szürkésebb színváltozatnál tűnik fel nekik a különbség, akkor viszont összekeverik a csehszlovák farkassal. A kelet-európai juhászkutyát a Szovjetunióban tenyésztették ki a német juhászkutyából, katonai- és határszolgálati célokra. Ez a fajta nagyobb és erősebb, mintha egy hatvanas évekbeli jucit látnánk, akivel a tenyésztés nem bánt el csúnya módon. Szép egyenes hátuk van.

Hogyan ismerted meg ezt a fajtát és miért lett a szíved csücske?

Amióta az eszemet tudom, német juhászaink voltak. Sajnos mindegyik 9-10 évesen elpusztult. A legutolsó ilyen kutyánk 2015 őszén hagyott itt minket. Hosszas keresgélés után feladtam a németjuhász fajtát. Munka vonalú kölyök után keresgéltünk, mert az ő testfelépítésük még hasonlít a régihez. De ilyen típusra almot akkor épp senki sem tervezett. A komáromi kiállításon voltunk a dalmatáimmal és egyszer csak odasétált mellénk egy kedves hölgy a kelet – európai juhász kutyájával épp a bírálatot várták. Szerelem volt első látásra. Hosszas beszélgetésbe kezdtünk. A kiállítás után is tartottuk a kapcsolatot, végül segített egy kölyköt kiválasztani nekünk egy ukrán tenyészetből.

Hány kutyád van jelenleg? Bemutatnád őket röviden?

Egy kutyánk van jelenleg. Kennelünk alapító tagja Olivia Kozyrnoy Masti. Ukrajnából érkezett hozzánk 4 hónaposan. Nagyon jó döntés volt, maximálisan meg vagyunk vele elégedve. Ház/telek őrzésre vettük, de elsősorban családtag, aki elsőnek foglalja el a kanapét az esti séta után.

Családi vagy inkább sportkutyának mondanád?  Milyen feladatokra alkalmasak? Mit szeretnek leginkább csinálni?

Milyen az ideális gazda egy kelet-európai juhász számára?

Is-is.  Mindkettőre alkalmasak. Bátran ajánlom gyerekek mellé, persze felelős szülőkkel, akik az állatokat nem játékszernek nézik. Sportosabb fiataloknak tökéletes négylábú társ lehet. Olyanoknak is, akik szeretnének hobby szinten különféle vizsgákat tenni. Nagyon tanulékonyak, de azért nem olyan gyorsan tesznek le egy engedelmes vizsgát mint a német juhászok. Rájuk picivel több időt kell szentelni e téren.

Lehet őket lakásban tartani?

Igen lehet, de egy kinti benti tartással lenne a legboldogabb ez a fajta. Nálunk szabadon mozog, sokszor tapasztalom, hogy bent melege van, és ilyenkor kivonul. Nagyon szívósak, télen egyáltalán nem fáznak kint.

Milyen a viszonyuk más állatokkal, gyerekekkel?

Nagyon jól elvannak falkában. A háztáji állatokat sem bántják, együtt vannak velük, de nyilván azért nevelés kérdése is a dolog. Nekünk macskánk csak a hátsó udvarban van, a sajátokat nem bántja. Ha véletlenül idegen téved az udvarra, azt viszont meghajtja. Gyerekekkel is jól elvan a családon belül. Ezt azért így írom, mert a fajtára jellemző, hogy az idegen emberekkel nem közvetlen, inkább távolságtartó.

dav

Vannak fajtaspecifikus betegségei?

A fajta egyáltalán nem beteges, sőt kifejezetten egészséges. Eddigi tapasztalataink szerint az évi oltáson kívül más miatt nem látogatjuk a dokit soha. Tenyésztés és kölyök vásárlás esetén azonban jó megfigyelni a helyet, ahonnan jön és elkérni a szűréseket. Legfőbbképpen a diszplázia, azok közül is a csípő szűrés ajánlatos és genetikai szűrések közül pedig a DM (degeneratív myelopátia).

Szükség van valamilyen különleges dologra velük kapcsolatban? Szőrápolás, táplálás, vitaminok? Mire kell figyelni a növekedési szakaszban?

Ápolást nézve eléggé igénytelen, rövid/középhosszú szőrük szinte alig kíván fésülést, de azért ajánlatos, főleg vedlési időszakban. Egyáltalán nem érzékenyek a tápokra, szinte bármilyen típusút elfogyasztanak. Persze jó minőségű tápot kell beszerezni. Eddigi tapasztalataim szerint nem is allergiásak, ami sajnos manapság már egy eléggé elterjedt betegség. Vitaminokat és ízületvédőt csakis a növekedési időszakban ajánlatos adni. Nagytestű fajta lévén az ízületekre az első 12-15 hónapban fontos nagy figyelmet fektetni. Ajánlatos olyan tenyésztőt választani, aki puha és csúszásmentes talajon neveli a kölyköket, így biztosítva, hogy erős izomzat alakuljon ki a hátsó lábon és nem az ínszalagok terhelődnek. Semmiképp sem szabad túletetni és elhizlalni, csakúgy, mint minden más nagytestű fajtát.

Mit tartasz eddig a legnagyobb tenyésztői sikerednek? Mik a céljaitok az idei évre?

Ennek a fajtának a tenyésztésében még nagyon az elején járunk, de igyekszem a tőlem telhető legjobb munkát végezni. Nagyon büszke vagyok az első almunkra, pár kölyök a szülei nyomdokaiba fog lépni és én támogatni fogom őket a kiállításra való felkészülésben, és persze sok hasznos tanáccsal látom el a hobby kölykös gazdikat is. Az idén pár klubkiállítàson és több nemzetközi kiállításon fogunk részt venni, nem csak az anyukával, hanem a gazdis kicsikkel is.

Hova fordulhatnak a gazdijelöltek, ha szeretnének egy ilyen kutyát?

Magyarországon jelenleg egy aktiv tenyésztő van Xenia Moser. Bátran ajánlom őt mindenkinek. Mi Csallóközben élünk Szlovákiában, és Ausztriában is van egy. Továbbá Facebookos csoportokban : East European Shepherd – Vostochno Evropeiskaya Ovcharka is szívesen útba igazítják az embert. Nagyon segítőkés és összetartó közösség mivel a fajta még nem nagyon ismert. Ha pedig tőlem szeretnétek további információkat a fajtáról, ezeken az elérhetőségeken megtaláltok: https://www.spottymemories.eu/node/26

Ha pedig felszerelésre, vitaminokra, tápra vagy akár egyedi kutyás ajándékokra van szükségetek, nézzetek be hozzánk!

https://petdream.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .