Kedvenceink őszi-téli ápolása

Kruzslicz Anita, a Szabadhegyi Briliáns Kutyakozmetika tulajdonosa osztotta meg velünk tanácsait. Fogadjátok szeretettel!

anita

Sokan gondolják úgy, hogy ősszel-télen a kutyák bundáját nem kell olyan gyakran ápolni, hiszen jó az neki, ha télen hosszú a szőre, mert legalább nem fázik meg. Az összecsomósodott, nem szellőző, piszkos szőr viszont amellett, hogy nem túl esztétikus látvány, további problémák forrása is lehet.

Az őszi-téli szőrápolás tehát ugyanolyan fontos, mint a nyári-tavaszi. Az, hogy milyen gyakran van erre szükség, függ a kutya fajtájától a szőr típusától és hosszától.

Aki lakásban tartja a kutyáját napi szinten többször is szembesülhet azzal, hogy kedvence lábai  a séták után sárosak, piszkosak. A kutyát már egészen kicsi korban érdemes hozzászoktatni ahhoz, hogy a lakásba lépéskor megtisztítjuk a lábait. Erre rendszeresítsünk egy törölközőt, esetleg egy kis lavórt, az ajtó mellé, amivel azonnal le tudjuk takarítani a lábait, még mielőtt az egész lakást végigjárja. Ha jól csináljuk, rövid idő után már ő fogja kérni, hogy törölgessük meg a lábait.

Akár hosszú, akár rövidszőrű a kedvencünk időnként érdemes ránézni a tappancsokra. Itt a szőr gyorsan növekszik, és hamar összegyűjti az apró gazokat, sarat vagy a jeget és havat. Ezt a szőrt érdemes kivágni, hogy ne okozzon kellemetlenséget a kutyánknak. Többféle mancsvédő krémet találhatunk már a boltokban, de megfelel erre a célra a humán patikában kapható egyszerű vazelin is. Ez megóvja a kutya lábát attól, hogy kimarja a sós-jeges víz.

Bármilyen meglepő is, a kutyák nem csak tavasszal vedlenek, hanem ősszel is. Ez ugyan nem annyira nagy intenzitású szőrváltás, viszont általában hosszabb ideig tart. Ilyenkor a kutya – felkészülve a hidegebb időre – erősebb szálú, hosszabb bundát növeszt, sűrűbb aljszőrzettel. A lakásban tartott kutyák vedlése nem minden esetben követi ezt a gyakorlatot. Az ő szőrük már alkalmazkodott a viszonylag állandó hőmérséklethez és hagyományos módon már nincs kitéve környezeti tényezőkhöz. Ezeket a kutyákat általában gyakran nyírják, trimmelik is és a rövidebb, puhább szőrnél  már kevésbé észrevehető a szőrváltás.

Manapság már számtalan eszköz áll a rendelkezésünkre, amely megkönnyíti a kutyánk otthoni ápolását. Azonban érdemes szakértő segítségét kérni ahhoz, hogy eligazodjunk a fésűk-kefék-ollók rengetegében, mivel nem mindegyik eszköz alkalmas minden kutyához és szőrtípushoz.

 Kefe középhosszú szőrre:simito-kefe-egy-oldalu-nagy-21x5cm

Fésű rövid szőrre:5333.4-sciolto

A megfelelő eszközökkel történő ápolás rövid és hosszúszőrű kutyák esetében is fontos. Amennyiben rövid szőrű kutyánk van az ápolás általában kevesebb időt vesz igénybe, de nem elhanyagolható! Használjunk gumi kefét vagy gumi fogakkal ellátott kesztyűt. Ezeket akár fürdetés közben is lehet használni, így hatékonyabban tudjuk eltávolítani az egyébként is kihullani készülő szőrszálakat és kellemesen át tudjuk vele masszírozni a kutyust is. Ugyancsak hasznos eszköz lehet a furminátor is, amely hatékonyan távolítja el az elhalt szőrszálakat, alaposan lerövidítve ezzel a vedlés idejét.

A szálkás illetve drótos szőrzet ápolását – amennyiben nem vagyunk szakértők – inkább bízzuk a kozmetikusra. Ennek a fajta szőrnek az ápolása már hosszabb időt vesz igénybe, és évszaktól függetlenül néhány havonta érdemes elvégezni. Ha azt szeretnénk, hogy a kutyánk szőre a fajtajellegnek megfelelő maradjon, ne nyírassuk le a kutya szőrét. Trimmeléssel az elhalt szőröket távolítjuk el oly módon, hogy megmarad a keményebb fedőszőr. Némi ollózással pedig segíthetünk kialakítani a végleges formát.

Ősszel és télen is elég időt kell rászánni a hosszú szőrű kutyák ápolására. Ahogy nyáron a meleg okozhat problémát, ha nincs kifésülve rendesen a szőr, télen a hideg. Az őszi vedléskor kihulló szőrt minél hamarabb (és gyakran) el kell távolítani, mert az elhalt szőr könnyen összecsomósodik és beleragad a kutya szőrzetébe. Ennek eltávolítása a kutya és a gazdi (kutyakozmetikus) számára is kellemetlen perceket okozhat. ……

A hűvösebb időszak nem zárja ki annak lehetőségét, hogy megfürdessük a kutyánkat. Amennyiben erre otthon szánjuk rá magunkat, készüljünk fel rá rendesen. Legyen a közelünkben több törölköző, illetve készítsük oda a hajszárítót is. A kutya szőrét alaposan keféljük át, semmiképpen se maradjon benne csomó vagy filc. Samponként ne használjunk humán termékeket, mivel ezeknek más a ph értéke, így viszketést, kiszáradást okozhatnak.  A sampont hígítva használjuk miután teljesen átáztattuk a szőrt.  Dolgozzuk bele a kutya szőrébe, majd alaposan öblítsük is ki belőle. Hagyjuk, hogy a kutya többször is megrázza magát, így a szárításnál sokkal könnyebb dolgunk lesz. (nem árt, ha ilyenkor a „sérülékeny” dolgokat távolt tartjuk a kutyánktól, hiszen szárítkozós, dörgölőzős kutya nagyon „veszélyes” lehet!) Törölgessük át alaposan és szárítsuk meg. Ne használjunk meleg levegővel a szárítót! Ügyeljünk arra, hogy csak a teljesen megszáradt kutyát engedjük ki a szabadba, hiszen ők is képesek megfázni!

 Sampon Westie-nek:IMG_2950

Sampon barna szőrre:7031-shampoo-manti-marroni

A kutyaruhákkal kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Nem kívánok állást foglalni egyik oldal mellett sem. Tény, hogy vannak olyan helyzetek,amikor jobb, ha a kutya visel valami olyan ruhát vagy kabátot ami megóvja az esőtől, hidegtől.  Gondolok itt főleg a beteg, idős, nagyon rövid szőrű (szőrtelen) illetve az olyan lakásban tartott kutyákra, akik látszólag nehezen bírják a hideg időt.  Az, hogy a gazdiknak mennyire szabadul el a fantáziája és milyen ruhakölteményeket ad a kutyájára úgy gondolom teljesen az adott tulajdonosra tartozik. Lehet a kutyánk vagány, csini vagy vicces néhány dolgot viszont ne felejtsünk el ezzel kapcsolatban. Az első és legfontosabb, hogy a kutyánk érezze a jól magát a ráadott szerelésben. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl szűk, kényelmetlen és ne zavarja az állatot a mozgásában. A másik pedig… egy élőlény van a kezeink között, akit tiszteljünk meg azzal, hogy nem tesszük nevetségessé az épp aktuális divat miatt.

Esőkabát:

 

IMG_4570

Meleg, kötött, garbós kutyapulcsi:IMG_4388

A rendszeres kutyakozmetikusi látogatást ne hanyagoljuk a hűvösebb időszakban sem. Ha nem is nyíratunk neki nyári frizurát, némi igazítás mindenképpen elkél ilyenkor is. Gondolok itt az egészségügyi nyírásra, a földre lelógó szőrök, a tappancs és a fej megigazítására.

Ami szintén nagyon fontos: Ne gondoljuk azt, hogy a kozmetikusnak az a dolga, hogy azt, amit a gazdi elhanyagol, helyrehozza. Nagyon fontos a rendszeres otthoni szőrápolás, hiszen így a kozmetikusnál eltöltött idő a kutyának is rövidebb és kevésbé stresszes. Persze jó esetben a kutyánk szeret kozmetikushoz járni, de sajnos ez nem minden ebre igaz. Főleg, ha ott órákig bontogatják a csomókat a szőréből.  Nyáron gyakrabban legyintenek a gazdik arra, hogy akkor nyírjuk rövidebbre a szőrt, ez viszont télen nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Szánjunk tehát időt arra, hogy bizonyos időnként átfésüljük, átkeféljük a kutya szőrét. Ez egyrészt az ápolás és az esetleges sérülések, elváltozások felismerése miatt fontos, másrészt viszont egy tartalmas együtt töltött idő lehet , hiszen ilyenkor a kutya és a gazdi együtt van, és segítheti a bizalmi kapcsolat kialakulását a gazdi és a kutya között.

1926641_248259005354617_2065048769_n

PetDreamszin162_60

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .