Kell-e ápolni a rövid szőrű kutyákat?

Sokan azt gondolják, hogy ha egy rövid szőrű kutya mellett döntenek, akkor a bundájának ápolásával nem, vagy csak nagyon ritkán és keveset kell foglalkozniRovidSzor1 – pedig egy rövid szőrrel rendelkező kutya is rendszeres, gondos odafigyelést és ápolást igényel. Nagyon nagy tévhit emellett azt gondolni, hogy a rövid szőrű kutyáknak kevésbé hullik a szőre: egy rövid szőrű kutyus sokkal jobban hullajtja a szőrét, mint hosszabb szőrű társai. A rövid szőrű kutyák egész évben folyamatos vedlésben vannak és az általános vedlési időszakban még inkább felerősödik és intenzívebbé válik a szőrhullás.

Ápolásuk:

A szőrük keféléséhez használjunk egy közepes erősségű sörtekefét, amellyel először visszafele, a szőr növekedési irányának ellentétesen, azaz hátulról előre haladva keféljük.RovidSzor2 Ezt követően egy gumikefével vagy sörtés gumikesztyűvel simítsuk át a kutyát a szőr növekedési irányába. A legjobban egy furminátor segítségével távolíthatóak el az apró elhalt szőrszálak; a furminátort ugyanakkor megfelelő odafigyeléssel használjuk, mert könnyen kidörzsölhetjük szeretett kutyusunk bőrét. A végén egy gyapjú- vagy frottírtörölköző segítségével fényesre dörzsölhetjük kedvencünk bundáját. Ha igazán szép, csillogó szőrt szeretnénk, akkor egy darab bársonnyal alaposan töröljük át a kutyát.

Az általános vedlési időszakban célszerű naponta, de legalább hetente 2-3 alkalommal megtisztítani, átkefélni kedvencünk szőrét. Ahhoz, hogy lakásunkat megóvjuk, a rengeteg apró szőrszálaktól, egész évben rendszeresen, 1-2 hetente kell időt szánnunk hűséges társunk ápolására.

Fürdetésük:RovidSzor3

A gyakori fürdetés nem ajánlott, elegendő őket 2-3 havonta fürdetni. Fürdetésükhöz használhatunk a kutya színéhez megfelelő sampont, így egy fehér kutyusnál fehérítő sampont, fehér és több színből álló szőrű kutyusnál színkiemelő sampont, fekete kutyusnál fekete szőrre alkalmas sampont stb. – ezáltal még szebbé és csillogóbbá tehetjük kedvencünk bundáját.

Két nagy fürdetés között a rendszeres kefélés után, mielőtt fényesítenénk a szőrüket, érdemes egy nedves ruhával áttörölni kedvencünket, hogy a kisebb szennyeződéseket és porszemcséket eltávolítsuk.

Érdemes a 2-3 havonta esedékes fürdetést kutyakozmetikus szakemberre bízni, aki amellett, hogy a kutyánk szőrének és bőrének megfelelő sampont használja, az egészségügyi ápolást, így például a karomvágást, fültisztítást és egyebeket egyaránt elvégzi.

 

Ha egy igazán hatékony fésűt szeretnél rövid szőrű kutyusodnak, mégpedig szuper áron, akkor kattints ide:

http://www.petdream.hu/apolas/1459-comb-easy-kutyafesu.html

 

KategóriákEgyéb kategória

Egy hozzászólás “Kell-e ápolni a rövid szőrű kutyákat?” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: PetDream Blog

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .