Kínai meztelen kutya – kellemes társ különleges külsővel

Biztosan sokan megcsodáltátok már ezeket a  kutyákat kiállításon, kutyás rendezvényen vagy csak séta közben, ha összefutottatok  fajta egy-egy képviselőjével. Az biztos, hogy megakad az ember szeme rajtuk.

A kínai meztelen kutyáról Detrik Rozáliát, a Fehérlófia kennel tulajdonosát faggattam.

Hogy találtatok egymásra, azaz te és a kínai meztelen kutya, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

7kep

Én is, mint oly sok kutyás ember gyerekkorom óta állat- és kutyabolond vagyok. Az első saját kutyám egy argentin dog volt. Mindig is vonzódtam a különleges külsejű, ritka kutyafajtákhoz. Amikor Zeus, a dog elpusztult, nem bírtam sokáig kutya nékül. Mivel éppen Budapest belvárosában laktam, városban, lakásban tartható kutyát kerestem. A kínai meztelen kutya pont ilyen és már évek óta nagy szerelmese voltam a fajtának. Így került hozzánk Vuk, az első meztelen kutyám, aki ma már lassan 7 éves.

Mit tartasz tenyésztőként a legnagyobb sikerednek?

Nálunk egy kissé mások a célok, mint a legtöbb tenyésztőnél. Nekünk nem az az elsődleges, hogy „gyártsuk” a kiállítási kutyákat, címeket szerezzünk és mestertenyészetté váljunk. Mi elsősorban kutyatartók vagyunk és csak másodsorban tenyésztők.

Tenyésztői szempontból nagy eredményként és egy igen jó döntésként könyvelem el azt, hogy 2012-ben Amerikából hoztam egy igen különleges kiskutyát, Chuckyt, aki az első csoki színű meztelen kutya volt Magyarországon és jelenleg is az egyetlen csoki színű kan. Neki köszönhetően rövid idő alatt elkezdtek igen színvonalas kutyák születni nálunk.

Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket? Bemutatnád őket röviden?

Jelenleg 5 kutya van a családban. 4 kínai meztelen kutya és a család legifjabb tagja, egy fáraó kutya. A meztelenek között szinte minden variáció megtalálható. A kutyáinkat a mai napig családtagként kezeljük. Velünk élnek a lakásban és nem elkülönítve kennelekben, vagy ketrecekben.

 

5kep

Vuk (http://www.chinesecrested.no/en/registry/84552/Marvell+No..+from+Hungary.html) volt az első meztelen kutyám. Ő egy igen impozáns külsejű, bár kicsit nagy méretű meztelen kan kutya. Igen eredményesen szerepelt a kiállításokon. Rendkívül sokat tud és jelenleg ő tölti be a falkavezér szerepét is a mi kis falkánkban.

1kep

Őmellé érkezett Szaffi (http://www.chinesecrested.no/en/registry/87011/Cassiopeia+Csa.Csa+Di+Rabozi.html), aki szintén meztelen kislány. Ők Vukkal elválaszthatatlanok ma is.  Ő a kedvencem. Nem egy kimondottan kiállítási kutya, viszont jó származású és jó anya és a család mókamestere.

2kep

A következő Chucky (http://www.chinesecrested.no/en/registry/112046/Feh.rl.fia.Chucky.html#dogsgallery) volt, akit már említettem is. Hosszas, körülbelül egy év, keresgélés után sikerült őt megtalálnom és megvennem. Ő nem kimondottan európai típus, hiszen az Egyesült Államokból jött, épp ezért nagyon jót tesz a kicsit túl méretes és sokszor beltenyésztett európai vérvonalak frissítésének.

3kep

Negyedikként érkezett Jázmin (http://www.chinesecrested.no/en/registry/116247/Ring+rider+Unique+diamond.html) Horvátországból egy barátomtól. Ő az első és eddig egyetlen púderpamacs, azaz szőrös meztelen kutya a családban. Rendkívül mozgékony, játékos kiskutya.

4kep

Mindannyian más egyéniségek – az egyik hízelgőbb, van aki félti a játékait, a másik ráhagyja.Rendkívül érdekes a falka életét figyelni – a hierarchiát, ki milyen feladatot vállal a falkában, a kölykök nevelésében.

Ahogy már fentebb is említettem, nálunk ők teljes jogú családtagok. Velünk élik a mindennapjaikat. Kertes házban élünk, de szinte minden nap sétálunk. Sokat kirándulunk a kutyákkal és ahova csak lehet visszük őket magunkkal.

Milyen az ideális gazda? Kik azok, akiknek egyáltalán nem ajánlanátok a fajtát?

Mivel ők a szokatlan külsejük ellenére „igazi” kutyaként viselkednek, ezért szinte bárkinek ajánlom, aki kutyát szeretne tartani.  A kínai meztelen kutyát tarthatjuk kis, városi lakásban, vagy nagy kertes házban, de mindenképpen bejárása kell, hogy legyen a házba. Lehet egyke, de mindenféle más házi kedvenccel is jól kijön. Igen alkalmazkodó, de nagy mozgásigényű fajta, ezért fontos a rendszeres séta, akárcsak a szellemi foglalkozás.

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók? Milyen a viszonyuk más állatokkal illetve gyerekekkel? Milyen hiedelmek keringenek a fajtával kapcsolatban?

Igen okos és alkalmazkodó kutyák. Nagyon fontos számukra az emberrel való rendszeres kapcsolat. Viszonylag könnyen és szinte bármire megtaníthatók.

Az hogy más állatokkal, vagy gyerekekkel hogyan jönnek ki csupán nevelés kérdése, de alapvetően inkább távolságtartók, mint agresszívak bárkivel, bármivel szemben.

Sok tévhit van velük kapcsolatban. Sokan hiszik például, hogy ők nagyon kényes kutyák. Nem azok. Ők is kutyák. Pont olyanok, mint a többi fajta csak szőr nélkül.  Az egyetlen talán amiben különböznek az az, hogy télen öltöztetni kell őket. Ezen kívül sok más hiedelem is van velük kapcsolatba. Ilyen az is, hogy ők melegebbek a többi kutyánál. Ez sem igaz, csupán csak melegebbnek érezzük őket a szőr hiánya miatt. Vagy hogy nincs foguk. Van nekik, csak nem feltétlenül annyi és olyan, mint a szőrös kutyáknak. Sok köztük a foghiányos és harapáshibás egyed, ami nem számít hibának. De napjainkban már a gondos tenyésztői munkának köszönhetően ez is javuló tendenciát mutat. Talán ezek a legfontosabb és legáltalánosabb tévhitek, de még lehetne itt sorolni jó néhányat.

Van‐e olyan sport, ill. foglalkozás, amit kifejezetten ajánlanátok azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének?

Az agility. Nagyon jól futnak és nagyon rugalmasak. Olyanok, mintha mini agarak lennének. De igazából bármilyen kutyás sportra alkalmasak. Vannak köztük bombakereső kutyák, segítő kutyák is.

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

A legfontosabb talán, hogy ez egy kozmetikázást igénylő fajta. Még a teljesen mezteleneket is rendszeresen (1-2 hetente) meg kell nyírni, fürdetni. A fajta szőrös változatának esetében pedig a napi fésülés az, ami más fajtákhoz képest többletmunkát jelent. Az öltöztetésre is oda kell figyelni: télen, hidegebb vagy nedvesebb időben fel kell őket rendesen öltöztetni a sétákhoz.

Tenyésztőként azt mondhatom, hogy elég speciális fajta. Más fajtákkal ellentétben a kínai meztelen kutya esetében soha nem lehet tudni, hogy milyen kiskutya fog születni. Lehet szőrös, vagy meztelen, lehet bármilyen színű. A kölyköket (is) rendszeresen kozmetikázni kell, illetve a fülük folyamatos ragasztást/kötözést igényel mindaddig, amíg meg nem áll.

Milyen termékeket használtok, illetve ajánlotok: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek. Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban?

A legfontosabb a fajta esetében és elsősorban a mezteleneknél a nagyon jó minőségű, antiallergén kozmetikumok használata. Ez azért fontos, mert érzékeny a bőrük. Persze ez is változó. Vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny egyedek. Ruhákból, kutyaágyakból érdemesebb pamutot választani. A púderpamacs, azaz szőrös változatnál pedig a szőr gondozására kell nagyobb figyelmet szentelni.

pizap.com14342255203591

Én bőr nyakörvet adok a kutyáimra a séták alkalmával. Ez nem okoz semmiféle bőrirritációt. A hámnak egyébként sem vagyok híve, annak szerintem egészen más a funkciója.

pizap.com14342261331691

Ezeknek a kutyáknak nagyon különleges és szokatlan a külsejük. Hogyan fogadja az átlagember, ha kimész a kutyáiddal sétálni? Gondolom, vannak tipikus megjegyzések és vicces szituációk ezzel kapcsolatban.

Vegyes a fogadtatás. Vannak akik kimondottan „cukinak” találják őket és vannak olyanok is, akiket visszataszít a kínai meztelen csupasz mivolta.

Egy aranyos story ezzel kapcsolatban: amikor Vuk, az első meztelen kutya hozzánk került, anyukám – aki egyébként imád minden állatot – hetekig nem volt hajlandó megfogni, csak úgy, ha előtte bebugyoláltam valamibe. Mondanom sem kell, hogy ma már együtt alszanak vele az ágyban.

Mit szeretnétek elérni a 2015‐ös évben? Mely kiállításokra tervezed a részvételt idén, hol lehet veletek élőben megismerkedni?

Mi többet járunk kirándulni, mint kiállításokra. Mint már írtam is, elsősorban kutyatartók vagyunk és csak másodsorban tenyésztők. De természetesen időnként kiállításokra is elmegyünk. Mivel a felnőtt kutyáimnak megvannak a szükséges minősítései, így ebben az évben csak egy-két kiállításra mentünk/megyünk el. További terveim között szerepel egy saját tenyésztésű kiskutya megtartása, akit sokat szeretnék kiállításra vinni a jövőben.

6kep

Ha még kérdésetek lenne, vagy egy ilyen kutyáról álmodoztok, keressétek bátran Detrik Rozit: http://kennel.co.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .