Klikker: alapok és jótanácsok – kezdj a kutyáddal gyakorolni :)

Köszönöm az újabb cikket Szeifer Diának! Dia nem hvatásos kiképző, de nagyrészt autodidakta módon rengeteg dolgot megtanított magyar agarának, Hunornak. Kitartása és szorgalma erdményeként ma már számos versenyen és bemutatón vesznek részt együtt. Fogadjátok szeretettel ti is ezt az írást, aki pedig még nem próbálta, itt a példa: nem kell feltétlenül városi, menő kutyasuliba járnotok ahhoz, hogy kutyátoknak akár bonyolult mozdulatsorokat, trükköket tanítsatok meg. És ne feledjétek: minél többet kommunikáltok, foglalkoztok a kutyátokkal, a kapcsolatotok annál erősebb lesz. De csak szép sorjában… ezek a bevezető lépések. Induljatok neki!

dia6A klikker
A klikker egy műanyag „dobozka” benne egy fém lappal, ami mindig ugyan olyan hangot ad ki. Ez abból a szempontból lényeges, hogy a kutya semmi mással nem tudja összetéveszteni a hangját. Minden klikkernek más a hangja, így ha bárhol hall több klikkelő hangot a kutya, nem fogja összekeverni a sajátjával.
Elve: Az elv nagyon egyszerű: gyakorlatilag ezzel „lefényképezed” a kutya mozdulatát, amit meg szeretnél „örökíteni”. Nagyon pontosan lehet vele mozdulatokat elkapni, így gyorsabban tudtok haladni a tanulással.
Módszerek: A klikkernek több módszere létezik. Formálás, elkapás és rávezetés. Ebből a háromból én leggyakrabban a rávezetést használom, de teljesen kutyája válogatja, melyik jön be leginkább.
A rávezetés lényege, hogy jutalomfalattal vezetem a kutyát, és megmutatom neki mit szeretnék.
Az elkapás lényege, hogy egy olyan dolgot klikkelünk le, amit magától csinál a kutya.
A formálás pedig az, amikor megpróbáljuk a klikkerrel mint egy „távirányítóval” irányítani, apró lépésenként haladva a kívánt cél felé.
Mindegyik módszer ösztönzi a kutyát a gondolkodásra, saját maga feltalálására, de lényegében az utolsó a leginkább agytornásztató.

dia5
Kondicionálás: Most, hogy megismerkedtünk a klikkerrel, elérkeztünk oda, hogy használjuk is. Fogjunk egy nagy adag jutalomfalatot, egy éhes kutyát és egy klikkert. Helyezkedjünk el kényelmesen majd hívjuk magunka a kutya figyelmét, de ne kérjünk tőle semmit. Csak nyomjuk meg a klikkert és adjunk neki egy falatot. Ezt ismételgessük. Unalmasnak tűnhet, de kell az elején ez, hogy rájöjjön a kutya, hogy ha a klikket hallja valami jót csinált, és jutalmat kap.
Akkor vagyunk kész az első fázissal, ha bármikor, amikor szaglászik, vagy csak el van a maga kis világában, és meghallja a klikkert egyből felkapja a fejét-odajön és várja a jutalmat.
Természetesen a szóbeli jutalmazásnak sem kell elmaradnia. A klikker után nyugodtan örülhetünk a kutyának a későbbiekben, hogy megcsinálta az adott feladatot jól, vagy előremenetelt produkált.

dia1
Amit nem szabad:
Ne klikkelljünk úgy, hogy a jutalom elmarad!
A klikker nem behívó eszköz!
Ne klikkeljünk sokszor egymás után!

Időzítés: Ahogy egy fényképezőgépnél, nagyon fontos az időzítés. Gyakorolhatjuk ezt otthon, akár kutya nélkül is: eldobunk egy tárgyat és mikor a földre ér abban a pillanatban klikkelünk. A kutyánál is a másodperc tört részén fog múlni az időzítés.
Akkor se csüggedjünk, ha párszor elrontjuk az elején a kutyánál. Nincs az a hiba, amit ne lehetne kijavítani, de egyértelműen könnyebb elsőre jól csinálni.

dia3

Jutalmazás
A jutalomfalat legen valami apró, és lehetőleg finom illatú, nem morzsolódó és könnyen adagolható, főleg az elején. Akár a vacsorájának egy részét is odaadhatjuk, illetve levonhatjuk a gyakorlás alatt elfogyasztott jutalomfalat mennyiségéből.
A jutalomfalat „értéke” a környezettől változzon. Ez egy viszonylag sarkalatos pont, amit nagyon fontosnak tartok leírni.

A környezet:
A tanítás elején, egy-egy trükk elkezdésénél mindig ügyeljünk arra, hogy nyugodt ingerszegény környezetben legyünk. Ez lehet otthon az udvar vagy a lakás is.
Ha már ott biztosan tudja, fokozatosan haladjunk az ingerdúsabb környezet felé: ismerős sétahely, egy nyugodt mező, aztán akár az erdő vagy egy park végül a város és a rendezvények.
Fontos, hogy minél ingerdúsabb egy környezet annál ínycsiklandóbb és illatosabb falatokkal gyakoroljunk. Hisz több zavaró körülmény mellett nehezebb is a koncentráció.
Lehet, hogy az elején még otthon is valami illatos falattal kell kedveskedned a kutyának, de később valószínűleg otthon elég lesz egy gyengébb értékű, akár száraztáp, míg egy rendezvényen elkelhet a májkrém/parizer vagy főtt szív és máj.

Ha nem akarsz klikkert:
Természetesen senkinek nem kötelező klikkerrel a kezében „rohangálnia” engem például egy jó darabig idegesített is a hangja.
A klikker helyettesíthető egy szóval is akár. Hasonló elven ugyanúgy meg lehet tanítani a kutyának, ha azt a szót hallja, amikor valamit jól csinált. Ez hasznos lehet akkor is, ha épp nincs nálad a klikker. A szó legyen valami rövid / kb.2 szótagú/ ritkán használt, különleges hangvételű szó. Ez nálam az „Ügyesss”
A jutalomfalatozás ugyan úgy működik, mint a klikker esetében: rávezetheted a kutyát a kívánt cselekvésre és amikor megcsinálta megkaphatja a jutalmat.
dia2

Ha valamit elront…
Ha épp nem azt csinálja a kutya amit szeretnél, vagy mással próbálkozik mint kéne, semmiképpen sem büntetünk. A pozitív megerősítéses tréningbe nem fér bele a büntetés, pláne nem amikor valamit tanítunk a kutyának. A gyakorlásnak pozitív élménynek kell maradnia, örömmel kell dolgoznia.
Nos ha még is elront valamit a következőket teheted: többször is megpróbálod kérni, ha így sem megy áttérsz valami másra egy feladat erejéig, majd újra vissza a kérdésesre. Használhatsz egy nagyon lágy „nem”-et is akár de csak nagyon halkan.

Játékkal szeretnék jutalmazni
Sok kutya megőrül a játékokért, és ezért bármire hajlandóak, természetesen használhatsz játékot is jutalmazásképp. Azonban nehéz azt megtalálni, amit sosem un meg és nagyon szeret.
Ha nagyon rápörög a játékra és nem a feladatra, hanem a játékra koncentrál, meg lehet próbálni azt is, hogy jutalomfalattal tanítasz újat, és játékkal gyakorlod ha már kész, de ezt mind neked kell kitapasztalnod.

Gyakorlások hossza
Ez leginkább kutyafüggő: van aki többet bír van aki kevesebbet, a lényeg, hogy mindig akkor fejezd be amikor a leglelkesebb és  a legjobban hajtja végre a feladatot. Rosszul végrehajtott feladattal ne fejezz be gyakorlást, továbbá mindig olyannal kezdd, amit már ismer a kutya és olyannal is fejezd be. Bemelegítés-levezetés alapon.
Lehet egy nap több rövidebb vagy egy hosszabb gyakorlást is beiktatni, ezt ki kell tapasztalni, hogy a sajátodnál mi a nyerő módszer.
Hasznos tipp trükkökhöz:
-Ha egy nehezebb feladatot vesztek, és nem megy, tedd el legalább egy napra pihenni, ugyanez vonatkozik arra, ha a lelkesedése alább hagy. Egy pihenőnap is már csodákra képes.
-Akkor van kész egy trükk, ha mutogatás nélkül csak hangra is megcsinálja a kutya.
– Érdemes a kész feladatokat úgy gyakorolni, hogy valahova leteszed a jutalomfalatot, tőletek messzebb, és klikker után közösen vonultok oda, hogy szokja: jutalmat akkor is kap, ha nem látja épp nálad a jutalomfalattartót
– Egyszerre csak egy új dolgot kezdj el tanítani a kutyádnak, főleg az elején, később pedig az új(ak) mellett gyakoroltasd vele a régit is
– A kézjeleid legyenek jól elkülöníthetőek, akár a rávezetésből is következhetnek / pl: piruettnél kört írsz le az újaddal /
– A parancsszavaid legyenek rövidek, és szintén jól elkülönülőek és nem feltétlenül kell mindegyik trükkre más szót használnod
Üdv.: Hunor 🙂

dia4

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .