Német dog: egy érzelmes óriás!

A fajtáról Kiss Ildikót, a Szerventa Kennel tulajdonosát kérdeztem.

dog10

Hogyan találtatok egymásra, azaz te és a német dog, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

Még főiskolára jártam, amikor egyik osztálytársam megkért, hogy vigyázzak a dogjára, amíg nyaral a családjával. Egy hatalmas merle szuka volt. Hatalmas szívvel. 2 hét alatt sikerült egymásba szeretnünk. Fájdalmas volt a búcsúzás, amikor vissza kellett adnom, és már akkor eldőlt, ha még tisztán nem is fogalmazódott meg bennem, hogy egyszer nekem is lesz saját dogom. Barátnőm rajongott a dogokért, ő is hatással volt rám, habár engem nem a külseje fogott meg, mint annyi sok embert, hanem inkább a lelke. Ezek után nemsokkal megszületett Jászberényben egy alom kis dog, ahonnan barátnőm egy fekete kiskutyát kinézett magának. Elmentem vele kutyanézőbe. Ez lett a “vesztem”. Volt köztük egy gyönyörű foltos szuka, neki jönni kellett velem. Sajnos tragikus véget ért az első nagy szerelem. Egy éves korában kilőtte a vadász. Mondanom se kell, hogy egy nagy jóindulatú kutya volt, eszébe nem jutott vadat űzni, meg ilyesmi. Engem ez annyira megviselt, hogy 2 évig nem volt kutyám. Semmilyen. Persze nem élet az élet kutya nélkül, természetesen utána már tudatosan kerestem magam mellé egy dog babát.

Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket? Bemutatnád őket röviden?

5 német dog él velem jelenleg. Kertes házban lakom, udvaron tartom, hőszigetelt helyük van, ami fűthető. Mindenki szeret mindenkit, úgyhogy nem kennelekben, hanem együtt. Jó nagy területük van, ahol kedvükre játszhatnak, futhatnak. Természetesen amikor csak időm engedi, megyünk nagy sétára, ki a mezőre.

MAGIC BOY OF GOLD GIANT 3,5 éves csíkos kan. Ő egy nagyon okos, és nagyon jó természetű kankutya. Multichampion, Interchampion, sokszoros klubgyőztes.

NIKITA OF GOLD GIANT 3.5 éves sárga szuka. Hívóneve Sába. Na ő egy díva. A kifutók királynője. Neki nem nehéz handlert keresni. Ha nem lenne ott senki, felvezetné saját magát. Ő aztán szeret pózolni. Na ez az eredményein is meglátszik, Ő is ICH-s kutya, több ország bajnoka. Végtelenül szelíd, jóindulatú kutya. Kicsit szokta játszani az eszét a többiek előtt, (itthon is királynőnek képzeli magát) de hálistennek nem veszik komolyan a többiek, ráhagyják.

ODRI VON SZERVENTA 4 éves múlt, ő egy kék szuka. Ő volt az első saját tenyésztésű kutyám, aki komolyabb sikereket ért el kiállításokon. Ő is ICH-s kutya. Ő az erő, a lendület a falkában. Fáradhatatlan, ha futni kell, ha menni kell. (Meg ha macskát kell kergetni)

SHARON VON SZERVENTA 3 éves múlt kék szuka. Az egyik legsikeresebb kutyám. Ő az, aki maximálisan ötvözi, az erő, és az elegancia együttesét. Mindezt egy olyan temperamentummal, amivel erősen ki is tűnik a mezőnyből. Mondanom se kell, hogy szintén egy ICH-s, multichampionos kutyáról van szó, aki több ország klubgyőztese. Jellemében egy kedves, kutya, aki mérete ellenére sose akart főnökösködni, nem domináns.

ROMINA VON SZERVENTA 3,5 éves kék szuka. Ő a Sába ellentéte. Ő nem egy excibionista tipus. Ő nem élvezi a kiállításokat. Na azért egy pár kiállításra elvittem, de szinte csak a “kötelezőt” tudtuk le, ő nem az a pózolós fajta. Ő is Championos szuka, de annyi eredménye nincs azért, mint a többieknek. Viszont ő a leg “kutyább” a falkába, aki tudja, mi a dolga. Egy igazi őrző-védő. Mellette biztonságban tudom a családom, a házam. Nagyon jó természete van, és szuperül nevel kölyköket. Még a többieknek is besegít. 🙂 Ő játszik a többi szuka kölykeivel is, nagyon szereti a kiskutyákat.

dog9

dog8

 

Milyen a viszonyuk más kutyákkal, cicával, gyerekekkel?

Semmi bajuk nincs más kutyákkal, nagyon elfogadó a dog. Nem is látunk verekedéseket a dogos ring körül sose. Más fajtákkal sincs gondjuk, a kicsiket nem is nagyon veszik kutyaszámba. Nekem is van egy kis csivava keverékem, a Nyüszike. Habár nagyon szemtelen, és minden lében kanál, még nem volt semmi összetűzés a dogokkal. A macska már más kérdés. Van olyan kutyám amelyik egy igazi macskavadász, meg van olyan is, aki nem foglalkozik vele. Érdekes, olyan nincs, aki szereti. Gyerekekkel sokkal finomabbak, óvatosabbak, mint velünk. Nagy kötődés tud kialakulni köztük, ezt saját “falkámban” is tapasztaltam már.

dog1

 

dog14

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók?

Nagyon sok eszük van, többnyire a zsiványságra. Egy csomó dolgot nem kell tanítani a dognak. Magától megtanulja. Szinte semmihez nem kell szoktatni, bárhol jól érzi magát, ahol ott a gazdi. Nagyon tud kötődni. Mindent megtesz a szeretetért. Vannak kifejezetten “munkavonalas” példányok, akikkel bármit meg lehet tanítani. ODRI 1 éves kölyke már nyomoz. Keresőkutyának képzik ki, és a kiképzője elmondása szerint jobban dolgozik, mint a németjuhászok. Nem egy kutyámmal őrző-védőztem én magam is. Az agility pályát szinte mindegyikkel kipróbáltatom, és van olyan kutyám, aki az agárpályán is megállná a helyét. Ez még szervezés alatt, de ki fogom próbálni. Mint kisérő kutya, tökéletes, szinte tanítás nélkül is. Ők tudnak viselkedni.

dog13

dog2

Van-e olyan sport, ill. foglalkozás, amit kifejezetten ajánlanál azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének?

Sportosabb gazdiknak a kutyás futást, az agiltyt, mindenképp a kutyaiskolát tudom javasolni, ahol több kutyával lehet együtt. Közös nagy kirándulások, mivel más kutyákkal is kitűnően elvannak, így nem kell félni, hogy visszaélne testi erejével. Általában nagyon jóindulatú kutyák.

 

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

Extra igény a lelki kapcsolat, aminek napi szinten meg kell lennie. Ha benti szobakutyák, akkor ezzel nincs is probléma, de kinti udvari kutyaként erre oda kell figyelni, hogy napi szinten foglalkozzunk velük. Nem való olyan embernek, akinek nincs ideje rá. Persze egyetlen fajta sem, de ők különösen megsínylik a gazdi huzamosabb távollétét. Fizikai szükségletei, a mozgás, és a táplálás is odafigyelést igényel.

Milyen tippeket tudsz adni az etetésre vonatkozóan?

A német dog felnevelése nem könnyű feladat. Nem ajánlom első kutyának, vagy csak abban az esetben, ha a tenyésztőjével tartja a kapcsolatot az új gazdi, napi szinten. Nagyon intenzív a növekedése. Tulajdonképpen 1 év alatt nő meg a semmiből 80-90 cm-es marmagasságra, és a 60 dekából 70 kilósra. Nagyon oda kell figyelni a kutyatáp választásnál, illetve a porcok védelmére. Nem tudnék mondani egy bevált, és tuti receptet, mert mindegyik kutya más, az egyiknek az egyik táp válik be, a másiknak a másik. Egy biztos, csak minőségi tápon lehet felnevelni dogot. Akinek csak a “tesco gazdaságosra” telik, az ne ezt a fajtát válassza.

dog12

Milyen termékeket használsz, illetve ajánlasz: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek. Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban és mit, amikor kiállításra mész?

A német dog egy rövidszőrű fajta, nem sok gond van a szőrével. Vedlési időszakokban ki kell fésülni/kefélni, a vedlett szőrt, és ennyi. Fürdetéshez bármilyen általános sampon jó. Pórázt, itthonra erősebb, jól fogható textilpórázt szoktam használni, nyakörvnek az egysoros lánc fojtót, vagy textil fojtót. Kiállításon a vékony nyakláncszerű lapos fém nyakörv nagyon mutat rajtuk, a rövid szőr miatt, ill. színben a kutyához illő (fekete, barna) vékony bőr póráz.

4. Fonott póráz vékony 4-es fonással

Kiknek ajánlod ezt a fajtát, milyen az álomgazdi egy német dog esetében?

Olyan embernek, aki nem csak a külső szépséget keresi a kutyában, hanem vevő a belső értékekre is. Egyetlen fajta sem képes ennyire ember közeli lenni, mint a dog. Szoktam mondani, hogy identitászavaros mindegyik, nem tudják, hogy ők kutyák. 😀 Valahol az ember, a macska, meg a kutya közé gondolják magukat. Mindenképp legyen ideje az álomgazdinak a kutyára, legyenek napi kontakusban, az sem baj, ha a kutya ott van, ahol a gazdi. Ideális az lenne, ha valaki otthon dolgozik, és vele van a kutya egész nap. És nem utolsósorban, akinek nem okoz anyagilag megterhelést. A német dog nem olcsó kutya. Sem a vételára, sem a fenntartása. Na de Rolls-Royce -ot sem azért vesz valaki, mert keveset fogyaszt. 🙂

Milyen volt a 2014-es évetek, milyen sikereket értetek el és mik a kitűzött célok 2015-re?

A 2014-es évünk a babázások éve volt. Kiállításra az év elején tudtunk menni, nem kis sikerrel. 4 alom született nálam, nem vagyok elégedetlen. Azt hiszem, jó évet zártunk. 2015-re is tervezek almokat, és ha olyan kutyus születik, akibe beleszeretek, akkor talán a létszám bővítés is beleférhet esetleg. Kiállításokat is tervezek, főleg nagyobb kiállításokban gondolkodok. WDS, EDS, EUDDC Meglátjuk még, mi fog megvalósulni ezekből. Tavaly született, és az országban maradt “gyerekeim” bevezetése a kiállítások világába. Már a FEHOVÁN is lesz aki bemutatkozik, kíváncsian várom a szereplésüket.

dog7

És ha ez még nem volt elég, és szeretnél még többet tudni a fajtáról, keresd Ildikót:

www.szerventa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .