A kutya fürdetése

Előkészületek:

Készítsünk elő mindent, ami a fürdetéséhez szükséges. Lássuk, mire lehet szükség:

kutya–        Fontos, hogy 7-es pH értékű, a kutya igényeihez alkalmas (kölyök, fehérítő, érzékeny bőrre való, stb.) sampont használjunk. A sampont mindig hígítva alkalmazzuk. (az ember számára gyártott termékek allergiás reakciót válthatnak ki)

–        Egy flakon, amiben felhígítjuk a sampont, kb. 5-szörös hígítás ajánlott.

–        Törölközők (minél nagyobb a kutya, annál több törölközőre lesz szükség)

–        Egy meleg, huzatmentes zug a lakásban

–        Ha a szabadban végezzük a fürdetést, természetesen akkor is célszerű a kutyát egy fix ponthoz kikötni.

–        Kefe és fésű a kutya bundájának rendbe tételéhez

–        Egy szűrő a kád lefolyóhoz, mert az elhalt kimosott szőrszálak eldugíthatják a lefolyót

–        Csúszásgátló gumialátét a kádba

–        Hideg időben soha ne fürösszük a kutyát a szabadban. Ez különösen érvényes a kölyökkutyákra, amelyek még nem tudják ugyanúgy szabályozni testhőmérsékletüket, mint a felnőtt állatok. A kölykök legalább négy hetesek legyenek, mikor az első fürdőjükre sor kerül.

–        A fürdetés előtt fésüljük meg a kutyát és bontsunk ki minden csomót, gubancot a szőréből. Másként a víz hatására a gubancok filces csomókká állhatnak össze, melyeket már csak ollóval tudunk eltávolítani. (Ha a csomókkal sehogy se boldogulunk, jobb, ha kutyakozmetikushoz fordulunk.)

 A Fürdetés:

 A kutyus szőrét bevizezzük, kéz meleg vízzel. Kezdjük a fürdetést a nyaknál, majd onnan haladjunk hátra és lefelé, a fejét hagyjuk a végére!  Figyeljünk arra, hogy szembe- fülbe ne kerüljön sem víz, sem sampon, mert gyulladáshoz vezethet. Érdemes a fejtető mosás közben a szemet eltakarni, majd a lemosásnál is, vagy ha vízsugár a fül felé irányul, a hallójáratot is kézzel befogni. A samponnal masszírozzuk jól át a testét. Nagyon fontos az alapos öblítés is, mert a bennmaradó samponmaradék is bőrproblémákhoz vezethet. A balzsam többnyire nehezíti a bundát, lassítja a szárítást, de könnyebben fésülhetővé és egészségesen fénylővé teszi a bundát. Létezik olyan kondicionáló is, amit nem kell kiöblíteni. A kutya  reakciója, ha vizes lesz, kirázza magát. Ennek előnye viszont, hogy a kutya a víz nagy részétől megszabadul, így kevesebb munkánk lesz a törölgetéssel, és a végén a szárításnál.  Ha nem akarjuk, hogy minden samponos- vizes-szőrös legyen, a gerincvonalon fogjuk le a kutyust mikor látjuk, hogy meg akarja magát rázni. Öblítés után a törülközővel végig dörgöljük, ezután jöhet alacsony hőfokon a hajszárító. A szárítást felgyorsíthatja, ha közben folyamatosan fésülöd négylábú kedvenced bundáját.

Rendszeresség:

 Nagyon fontos még a rendszerességről beszélni, minél ritkább annál jobb, 2 hónapnál sűrűbben nem javasolt (bár vannak minőségi kutyasamponok, amelyek elvileg mindennapos használatra alkalmasak),  ezzel kiszárítjuk a kutyus bőrét, amitől korpás, sőt akár gombás is lehet. A különböző fajtájú és tartású kutyák mind eltérő gyakorisággal igénylik a fürdetést, és a kutyasamponok közül sem mind felel meg bizonyos fajtáknak. Természetesen a tartási körülmények ebben az esetben is meghatározó szerepet játszanak. (  Ha túl sokszor fürdetjük, felborul a bőr természetes pH-ja.). Ha szoba kutyusunk van, és túl koszos, vagy szagos, javaslom inkább a kutya száraz sampont, amit rászórunk a szőrre, és egy kefével alaposan belekefélünk, ez eltávolítja a port, és zsíros szennyeződést, és illatossá varázsolja kedvencünket!

Soós Brigitta szakokleveles kutyakozmetikus.

Cím:1111 Budapest, Saru utca 3(hátsóbejárat)

Telefon:06-30/573-99-24

e-mail:cukikutyakozmetika@gmail.com

Bejelentkezés: H-P:9-20h-ig

KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .