Sheltie: nem csak elegáns!

A sheltieről Kruzslicz Anitát, a Sherborne Collie & Sheltie Kennel tenyésztőjét faggattam.

Bevallom, számomra eddig kissé idegen volt a fajta, hisz inkább a vadász típusú kutyákhoz vonzódom, de így, hogy Anita által közelebb kerültem hozzájuk, el tudnék magam mellett képzelni egy ilyen kis csodát.

Remélem, nektek is elrabolja kicsit a szíveteket!

Jó szórakozást kívánok!
Üdv.: Kriszti

10389476_10201323952540241_3740231229661979303_n

 

 

 

 

 

 

 

Hogy találtatok egymásra, azaz te és a sheltie, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

Gyakran előfordult már a világtörténelemben, hogy egy előbb colliet tartó/tenyésztő illető később „besheltiesedett”. (Tény, hogy a két fajta külsőre valóban hasonlít egymáshoz, mégsem lehet összekeverni őket, hiszen alapvelő különbségeik is vannak.) Nálam is valahogy így kezdődött.  Gyerekkorom óta collie-imádó voltam. Aztán 2006-ban amikor a szüleim akkori keverék kutyusa  elpusztult, egyértelmű volt, hogy nem akartak kutya nélkül maradni. Akkor már ismertem Kakas Tímeát a Lucky-Luke Kennel tenyésztőjét, aki éppen gazdát keresett egy felnőtt tricolor sheltie kannak.  Addig még főleg kiállításokon találkoztam a fajtával, de mivel tetszett és hát „majdnem collie”, így elhoztuk. Nagyon jó döntés volt! Urfi sokáig kétlaki életet élt, hiszen a szüleim is imádták és én is. Végül nálam ragadt.  Néhány hónappal később pedig megérkezett a kis róka vagyis  Chino. Közhelyes, de akinek egyszer volt egy sheltieje, az shelties is marad.  Én is így jártam….

urfi

Hány kutyád van jelenleg és hogyan / hol tartod őket?  Bemutatnád őket röviden?

Jelenleg 10 kutyánk van. 5 collie, 4 sheltie valamint a felügyelő-őrszem:  egy német juhászkutya. A kutyák nagy részéhez hasonlóan a sheltie is szeret lakásban lenni, de az igazi élettere az udvar és a kert. Juhászkutya lévén szüksége van a mozgásra és arra, hogy tudja, hogy mi történik a környezetében. Urfi az első kutyánk, ma már elmúlt 11 éves. Szerencsére jelenleg is nagyon aktív, és korát meghazudtoló módon képes játszani, bohóckodni. Eleinte kissé bizalmatlan volt velünk, de hamar a szívünkbe lopta magát, fantasztikus természetével. Egy „Gentledog” – ahogy én őt jellemezni szoktam. Finom természetű, hihetetlenül engedelmes, jól kezelhető kutya. Emellett pedig a csapat legeredményesebb tagja, számtalan kiállítási eredményt tudhat magáénak. Többszörös champion, Év sheltieje, Év tenyészkanja címekkel büszkélkedhet. Chino  -a kis vörös rókánk. Ő idén tölti a 9. életévét, és az egyetlen gold színű kutya a kennelünkben.  Megszállott juhászkutya. Mindent és mindenkit folyamatosan terel és ehhez gyakran hangot is ad. Összetéveszthetetlen hízelgésével és rókaszerű kinézetével mindenkinek mosolyt csal az arcára. Victorya nekem a SHELTIE  – így nagybetűvel. Az első nálam született alomból származik. Sajnos anyukája tavaly elhunyt, így jelenleg ő az egyetlen felnőtt csaj a sheltiek között. A szó amivel jellemezni tudnám nem fér bele egy ilyen írásba, de megpróbálom körülírni. Öntörvényű, makacs, hisztis és nagyszájú.  De ezzel szemben ha munka van, fantasztikusan intelligens, figyelmes és pontos tud lenni. Dupla személyisége van. Gyönyörű kiállítási eredményei mellett (alig 9 hónaposan 22 sheltie közül lett fajtagyőztes egy CACIBon, majd pedig a BOG3-ig „vitte”) kiváló terelőkutya, nagyszerű az agilityben, a dog-dancingben és az engedelmes munkában is. Alig néhány hónappal ezelőtt pedig életet adott  5 gyönyörű kölyköknek is.  Óvja, védi a kicsiket, kitűnő maminak bizonyult. Ebből az alomból tartottunk meg egy tricolor kislányt. Ő Cessy, az új reménységünk. Még csak bontogatja a szárnyait, de úgy hiszem, hogy még a mamáját is felülmúlja majd az intelligenciája. Imádja az embereket, a kutyákat, az egész világot. Nagyon stabil idegrendszerű, nyugodt és kiegyensúlyozott kiskutya. Nagy terveim vannak vele a későbbiekben, főleg a sport területén.

ízisz

izisz2

Milyen a viszonyuk más kutyákkal, cicával, gyerekekkel?

A sheltie alapvetően nem egy problémás fajta. A többi kutyához hasonlóan, ha összeszoktatják a cicákkal, illetve a gyerekekkel semmiféle probléma sem lesz velük. Mivel nem nagy méretűek még amiatt sem kell aggódni, hogy kárt tehetnének akár egy cicában vagy egy kisgyerekben. Én több kutyámmal is jártam fejlesztő-foglalkozásokat tartani egészen kicsi gyerekekhez is, és a kutyák felismerve a helyzetet nagyon nyugodtan és odaadóan viselkedtek velük szemben.

izizgyerekkel

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók?

Erre igazából egy szót tudnék mondani: Nagyon! Valószínűleg a legtöbben így vélekednek a saját fajtájukról, de a sheltie valóban nagyon könnyen tanítható és motiválható fajta. Mivel juhászkutyák nagyon jól tudnak együtt dolgozni az emberrel, de önálló feladatmegoldásokban is hihetetlenül okosak. Hatalmas a tenni akarás bennük, és fáradhatatlanok, ha játékról, munkáról vagy sétáról van szó.  Kiváló tanulók, gyorsan megértik, hogy mit szeretne a gazda, és boldogan hajtják végre a kérését.

Van-e olyan sport, ill. foglalkozás, amit kifejezetten ajánlanál azoknak, akik ilyen kutyát tartanak vagy még csak szeretnének?

Termetének és testfelépítésének köszönhetően számos sportra alkalmas lehet egy sheltie. A legtöbben, akik valamilyen sportot szeretnének űzni vele az agilityt választják, mert a fajta gyors, pontos, könnyen kezelhető és irányítható. Számos nagy versenyző került már ki közülük itthon és külföldön egyaránt. Emellett pedig szerencsére még manapság is sok példányban benne van az ösztön arra, hogy birkákat tereljen. Persze a mai világban ez inkább hobbi mint igazi munka, de mindenképpen érdemes velük kipróbálni ezt a sportot is. És higgye el nekem mindenki. Nincs is annál jobb érzés, mint a juhászkutyánkat az eredeti feladatkörében látni dolgozni. Senkit ne tévesszen meg a kicsi termet! A sheltie igenis teljes értékű juhászkutya! Ha pedig néha az apró termet nem bizonyulna elégnek, hangos csaholással kompenzálja azt!

Bár természetükből adódóan néha kicsit visszahúzódóak, sok sheltie alkalmas terápiás feladatok elvégzésére is. Éppen a finom és véletlenül sem agresszív természetük, és hihetetlen nagy emberszeretetük miatt.  Itthon jelenleg is több sheltie tevékenykedik terápiás kutyaként.

agility

dogd

terelos

ugros

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

Elsősorban a hosszú szőr gondozására kell figyelmet fordítani. Nem nagy ördöngösség, a titok a rendszerességben rejlik. Ha a kutyát nagyjából 2 hetente átkeféljük, – ügyelve a kényesebb helyekre, úgymint fülek mögötti rész, hajlatok illetve a comb belső oldala – már biztos, hogy nem lesz vele gond. Alapvetően egy egészséges fajtáról van szó, egy valamire viszont sajnos valamivel érzékenyebb, mint a többiek. Ez pedig a kullancs. A nagy bundában sajnos nehezebb is megtalálni ezt a vérszívót, így séták után mindig érdemes átnézni a kutyát, nem szedett-e össze valamit. A fajtára néha jellemző gyógyszerérzékenységre is mindenképpen oda kell figyelni, ezzel kapcsolatban számos cikk jelent már meg és a tenyésztők is készségesen adnak felvilágosítást az új tulajdonosoknak.

victoria

Milyen termékeket használsz, illetve ajánlasz: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek.

A sheltie szőre nem okoz olyan nagy problémát, mint ahogyan azt sokan gondolják. És a tévhitekkel ellentétben nincs is jobban melege nyáron, mint a többi kutyának.  Fürdetésre nem igazán van szüksége, mivel kiválóan lepereg róla minden sár és piszok. Persze, ha a kutyát lakásban tartjuk, akkor néha elengedhetetlen az, hogy a kutyát megfürdessük, illetve az, hogy a sétából hazatérve letisztítsuk a lábait – hasát. (Ezt főleg a téli időszakban kell megtenni, hiszen a sós, havas víz kimarhatja a bőrt) Nagyon fontos az, hogy csak alaposan kikefélt kutyát szabad megfürdetni. Figyeljünk arra, hogy ne maradjanak összeállt csomók a kutya szőrében. A sheltie bundája nehezen vizesedik át, alaposan be kell vizezni, hogy az aljszőr is átnedvesedjen. Erre azonban emlékezzük a szárításkor is!

Sampon és balzsam egyben, hosszú szőrre. Csak a Petdream shopban kapható, olasz termék. Kattints a képre!

7038

Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban és mit, amikor kiállításra mész?

Mivel a sheltie szőre hosszú így semmiképpen sem javaslom a túl vastag, erős nyakörveket, pórázokat. Ugyanígy a hám sem túl jó választás, mert túlságosan lenyomja, megtöri a kutya szőrét.  Egy egyszerű textil nyakörv és póráz tökéletesen megfelelő a számukra. Nem egy rohanós, húzós, erős fajta így vékonyabb típus is megteszi. Semmiképpen sem javaslom a hagyományos láncos fojtós és félfojtós megoldásokat, kivéve, ha nem valóban kitűnő minőségű termékről van szó, és akkor is esetleg kiállításokra. A kiállítási felvezető szintén legyen vékony és elegendő hosszúságú ahhoz, hogy laza pórázon könnyedén tudjon mellettünk futni a kutya vele.

Szeretettel ajánljuk: ezeket a fonott felvezetőket, nyakörveket riportalanyunk készíti nekünk a shopba, katints a képre!

10471486_10201437190891129_7627747781717771973_n

Milyen tippeket tudsz adni az etetésre vonatkozóan?

A sheltie nem egy nagyétkű kutya. Tápfajtától függően, napi szintem kb. 15-20 dkg tápot fogyaszt el. Ahhoz, hogy a szőrzet kitűnő minőségű, a kutyánk pedig egészséges legyen természetesen érdemes jó minőségű eledelt választani. Mindenkinél más válik be, érdemes erről a tenyésztővel konzultálni. Ami viszont nagyon fontos. A fajta egyik ismérve a félig felálló, előrebicsakló hegyű fül. Azonban, ha a kutya túl sok kalciumot kap, az már nem csak a csontokat, hanem a porcokat is erősíti, így a fül kiegyenesedhet, felállhat. Ezzel az arc gyakran elveszíti a jellegzetes, kedves vonalait.  Ügyeljünk tehát arra, hogy a tápban ne legyen túl sok kalcium, és kiegészítésként se adjunk a kutyának semmi ilyesmit.

Ha valaki ilyen kutyát szeretne, mire figyeljen a kiválasztáskor?

Szerencsére sheltieben nagyon ritka a törzskönyv nélküli alom, és nincs túl sok tenyésztő sem, aki a fajtával foglalkozik. Nem lehet állandóan kölyköket kapni, és mivel többféle színváltozat van, így gyakran még nehezebb megtalálni az elképzelésnek megfelelő kölyköt. De az általános szabály itt is igaz. Csak megbízható helyről szabad kölyköt vásárolni, ahol minden körülmény megfelelő, a tartás rendben van és a szülők egészségesek. Szerencsére egyre több tenyésztő fordít figyelmet a kiállítási eredmények mellett az egészségügyi szűrésekre is. Bár ezek a vizsgálatok nem olcsóak, a fajta érdekében mindenképpen érdemes a tenyésztésbe vont egyedeknél megcsináltatni őket. A sheltie populációra  jelenleg nem egy homogén állomány jellemző itthon. Főleg a méretbeli különbségek azok, amik a legszembetűnőbbek ebben a tekintetben. A típusbeli változatosság észrevételéhez már kicsit jobban kell ismerni a fajta jellemzőit, de itt is vannak alapvető különbségek. A tenyésztő jó esetben a homogenitásra, a kiegyensúlyozott, jó idegrendszerre és természetesen legjobban az egészségre kell, hogy odafigyeljen minden esetben.

babakep

Milyen a 2014-es évetek, milyen sikereket értetek el, és mik a még kitűzött célok?

A 2014-es év nagyon szép eredményekkel kezdődött. Urfi a 2013-as év TOP Sheltie Kanja és TOP 2 veterán sheltieje címeket szerzett a klubos pontverseny alapján. Nem sokkal később pedig a februári FEHOVA kiállításon befejezte a Veterán Championt is.  Ő most pihenőn van, élvezi a nyugdíjat, de terveink szerint még részt fog venni néhány kiállításon, hiszen nagyon szereti a nyüzsgést és a hangulatot.

Az igazán nagy esemény a májusban következett be, amikor megszülettek Vicky kiskutyái. Hatalmas várakozás előzte meg ezt az almot, hiszen két fantasztikus szülőtől vártuk a kicsiket. Nem is okoztak csalódást: a frigyből 5 gyönyörű babakutya született. Az már az alom születése előtt is tervben volt, hogy megtartunk egy apróságot. Nehéz döntés volt, hogy ki is legyen az. A választás aztán az egyetlen tricolor kislányra esett. Ő Cessy, a nagy reménységünk. Baby osztályban néhány hét múlva debütál is egy kisebb kiállításon. A testvérei szuper gazdákat találtak itthon és külföldön. Bízunk benne, hogy boldog családban, sokáig élhetnek majd.

Terveink mindig akadnak… ebben szerepel idénre még néhány show, sok-sok kutyaiskola és persze ezzel együtt minél több kutyákkal eltöltött idő.

Ha szeretnél még többet megtudni a sheltiekről: http://www.sherbornekennel.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .