Sportos gazdik figyelem!

Egy sportág, amit a kutyásoknak találtak ki.

 elsokep

A kutya tulajdonosok jelentős zöme, amikor megkérdezik tőle miért jó, hogy a városban kutyát tart, azt válaszolja: a mozgásért. Naponta kétszer (háromszor-négyszer) sétálni kell mennem a kutyával és ez megmozgat. Aktív és már a versenyszerű sportolást abbahagyó sportolók, kocogó, futó közéleti személyek számolnak be arról, hogy sporttevékenységükben egy társuk mindig azonos – a kutyájuk.

Nos, valóban a kutya megmozgatja a gazdáját. Némelyek csak egy kicsit  körbe a háztömb körül és van, amelyik jókora sétákra, hosszú futásokra csábít. Vannak, akiknek a korábbi mozgást hozza vissza a fürge társ, újra elkezdenek futni, mozogni a kutyájuk kedvéért.

canicross2

A canicross – a kutyás terepfutás – ezeknek a gazdáknak és kutyáiknak lett kitalálva. Pár szóval bemutatnám ezt a sportágat és testvérét, a terepkerékpárosoknak igazi kihívást jelentő bikejöringet – azaz a kutyás terepkerékpározást.

bikejoring2

A canicross francia eredetű sportág. A homo ludens újítása, amely már elindult világhódító útjára. A sportág alapvetően futó – terepfutó és terep kerékpáros – sport, kutyások számára.  E sportágban ugyanis a kutya és az ember együtt fut vagy kerékpározik a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve.  A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a verseny szabályai szerint – együtt.

canicross1

A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elöl futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén vagy kerékpárján a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az ő teljesítményénél gyorsabban nem tud a páros haladni. A kanyarokat a balra – vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, főleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás vagy kerékpározás mind a gazdának, mind a kutyának öröm.

Ugyanakkor a nem kutyásokkal való közös pálya használatnál még egy előnye is lehet:   csökkenthetjük az ellenszenvet azokkal a társakkal akik félnek a szabadon futó kutyáktól.

A canicross testvérsportága a bikejöring ahol a kutya egy terepkerékpárossal összekötve teljesíti a távot.

unnamed

Mindkét sportág a Magyar Kutyasport Szövetséghez tartozik. Legnagyobb egyesületünk a Magyar Canicross Sportegyesület. Az egyesület rendszeresen szervez versenyeket főleg Budapesten és környékén, azonban a lelkes sportolók az ország egyre több pontján szerveznek versenyeket, bemutatókat.

A versenyek általában egy rövidebb (max. 3 km) és egy hosszabb távon (max. 7 km) kerülnek megrendezésre. A kerékpárosok távja mindkét nap azonos, többnyire a hosszú távú pálya. Nyáron azonban többnyire egyfordulós rövid távú versenyeket rendeznek a kutyák kímélése érdekében.

A példamutatóan alulról szervezkedő  nemzetközi sportolói közösség létrehozta saját szervezetét, az Európai Canicross Szövetséget (European Canicross Federation -ECF

A sportág hívei évek óta szerveznek nagy nemzetközi versenyeket, melyekről a magyar versenyzők egyre szebb és jobb eredménnyel tértek haza.

Ennek is köszönhető, hogy már két alkalommal hazánk adott otthont az ECF Európa Bajnokságnak.  2004-ben Szilvásvárad és 2009-ben Sopron volt a  legrangosabb Európai Esemény házigazdája.

Ezek a sportágak minden korosztálynak örömet és lehetőséget nyújtanak a megmérettetésre. A különböző korosztályos kategóriákban a 60 évesek ugyanúgy tudnak egymással versenyezni, mint az óvodások, vagy a kisiskolások.

Aki pedig nem akar versenyezni, csak a futás/kocogást vagy kerékpározást együtt élvezni  legjobb társával, annak ajánljuk a canicrosst és a bikejöringet – maga és kutyája örömére.

bikejoring3

dr. Svéda István
Magyar Canicross S.E.

Programajánló a közeljövőre: 

PetDreamszin1

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .