Szobatisztaságra nevelés – hogyan fogj hozzá?

Akár kölyökkutyád van, akár egy idősebb, még nem szobatiszta kutyust fogadsz örökbe, ez az egyik legsürgősebb feladat, ami rád vár. A módszerekben nem lesz nagy különbség, ez nem korfüggő, kicsit talán más szempontból kell majd türelmesnek és kitartónak lenned.

Amit most ebben a cikkben olvashatsz, nem teljes körű útmutatás, hiszen erről akár könyvet is lehetne írni — de egy könyvfejezetet mindenképp — inkább a legfontosabb alapelveket, tanácsokat igyekeztem összeszedni.

Sajnos nem macska

Akármilyen intelligens is egy kutya, egy macskával azért könnyebb dolgod van.  A cicák általában pillanatok alatt felfedezik az alomtálcát, és már szobatiszták is. Egy kutyánál azonban bele kell fektetned neked is a munkát.

Miután hazavitted a legújabb családtagot, fontos, hogy legalább egy-két hetet otthon legyél vele. Szokjátok egymást, a kutyus szokja az új körülményeket, szabályokat, napirendet. Mindenképp úgy időzítsd a hazavitelt, hogy rá tudd szánni ezt az időt! Az is jó, ha egy hetet te vagy otthon, egy hetet pedig valaki más a családból, de a szabályok, a napirend, a kommunikáció, az elvárások nagyjából ugyanazok legyenek mindkettőtöknél.

Miért ürít többször a kölyökkutya?

A kölyökkutyáknak gyorsabb az emésztése, kisebb a hólyaglyuk is, így többször kell számítani arra, hogy ki kell vele rohannod. Ha kertes házban laksz, akkor könnyebb a dolgod. Ha látod, hogy a kutyus „készülődik”, azaz hirtelen izgatottan szagolgatni kezd, körbe-körbe forog, netán már le is guggolt, akkor gyorsan kell cselekedned. Felkapod és kiviszed vagy gyorsan kihívod, kicsalod. Ha sikerül így kintre időzíteni a dolgot, akkor pedig nagy dicséret, ha sikerül.

Kölyöknél az is fontos, hogy alvás után, felkeléskor ne is várd ezt meg: ha napközben s szunyókált, ébredés után rögtön vidd ki. Nagy eséllyel kint fogja elvégezni a dolgát, és akkor persze jár a dicséret.

Kölyök és idősebb kutyánál is fontos, hogy ha nem is jelez, nagyjából azonos időben, kb. 3 óránként menj ki vele. Vagy az udvarra, vagy sétálni. Ha ilyenkor sikerül elvégeznie a dolgát, akkor jó úton jártok a szobatisztaság felé. Ha visszatartja, és úgy látod rajta, hogy inkább bent szeretné elvégezni, akkor türelmesnek kell lenned. Sajnos addig kell vele kint várakozni vagy sétálni, míg rá nem jön arra, hogy nem a szőnyegre kell otthon…

És mi a helyzet éjjel?

Ha nem muszáj, ne ébreszd fel. Lefekvés előtt, minél később menj ki vele egy nagyobb sétára. Nagy eséllyel alszik majd hajnalig. De mindenképp olyan helyen legyen a kutyaágya, hogy meghalld, ha mégis nyugtalankodna, kikéretőzne. És akkor gyorsan kell indulni.

Lehet, hogy az első egészségügyi séták tovább tartanak majd

Miért van ez így? A kutya új helyre került, te is új vagy neki és a séta környezet is. Először fel kell fedeznie a dolgokat. Ha elindulsz vele sétálni, valószínűleg először mindenre fog figyelni, csak arra nem, hogy elvégezze a dolgát. Izgatottan figyeli a környezetét, szaglászik, esetleg egy-egy helyzetre félősen reagál. Ha ugyanazon az útvonalon haladtok ebben a szakaszban, akkor egy idő után nem lesz már sok újdonság ott, és nagyjából ugyanazokon a helyeken fogja elvégezni a dolgát. Később majd ráértek új helyeket felfedezni, és kell is, de ha egy gyors pisilés a cél, akkor ajánlom inkább a szokott útvonalakat.

Ha mégis a szőnyegre…

Mit tegyél, ha mégis baleset történik? Annak nem sok értelme van, hogy utólag belenyomod az orrát vagy leszidod. Nem fogja látni a kaki kupacon, hogy az épp rossz helyen van, és azért kapja a dorgálást. Fontos, hogy mindent tisztíts ki úgy, hogy ne maradjon szaga, azaz, hogy ne csábítsa az a hely a kutyát arra, hogy újra ott végezze el a dolgát. Bútorokból, vastagabb szőnyegekből az Odormute granulátum nagyon jól eltávolítja a szagokat is, mivel ez a készítmény nem elfedi a szagokat, hanem a szerves molekulákat bontja le.  A hypo és hasonló vegyszerek ezeket a szagokat leginkább csak elfedik. Mi már nem fogjuk érezni, de a kutya igen.

Ha leszidod emiatt, nem tudja értelmezni, hogy ez azért van, mert épp rossz helyre sikerült. Vagy úgy reagál, hogy ha ott vagy és látod, akkor nem meri elvégezni a dolgát. Azaz keres legközelebb inkább egy eldugottabb helyet, akár lakáson belül. Illetve a séták alkalmával is hosszabb időbe telhet  mire végeztek, hisz tart attól, hogy megint leszidod majd, amiért pisilt, kakilt.

Kutyapelenka

Kölyköknél, és idősebb kutyáknál is néha jól jön, de igazából nem ajánlom. A kutya szokja meg, hogy lakásban nem szabad pisilni. Ehhez persze a gazdi munkája is kell, azaz ha rossz idő van, nincs kedve, fáradt, akkor is le kell vinni a kutyát.  Sokan panaszkodnak rá, hogy a kutyapelenkát a kutyák –főleg ha a gazdi nincs otthon – ne teljesen rendeltetésszerűen használják. Szétcincálják, arrább viszik, és ez, ha van már rajta némi végtermék, biztosan hagy némi takarítanivalót maga után. Erre pedig nem túl jó hazaérni a munkából, nem igaz? Segíthet ideiglenesen, a szoktatásnál vagy ha előre tudod, hogy később érsz haza a szokásosnál. De a pelus nem helyettesíti a sétát, akármilyen kényelmes megoldásnak tűnik is.

Ha pedig már e téren is teljes a siker, akkor az sem lesz gond, ha a kutyus bárhova felmehet, nem igaz?

Ágyon a kisgazdival
https://petdream.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .