Szőrzet típusok

A kutyákat szőrzettípusuk alapján is külön csoportokba sorolhatjuk, és mind, másfajta szőrzetápolást igényel. És vannak, amelyek helyes ápolásához a kutyakozmetika szolgáltatásai nélkülözhetetlenek. Az alábbi szőrzettípusokat különböztetjük meg: rövid, drótos-szálkás, félhosszú, hosszú-kettős, nemezes és szőrtelen.

vizslaA rövid szőr (1-2 cm): Ez igényli a legkevesebb ápolást a kutyakozmetikában, és otthon is a legegyszerűbben kezelhető. Heti 1-2 alkalommal, gumi kefével alaposan átdörgöljük. A rövid szőrű fajták közé tartozik a pointer, a dalmata, a rövidszőrű magyar vizsla, a rövidszőrű német vizsla, az argentin dog, a dobberman, stb.

foxi A drótszőrű  és a szálkásszőrű fajták:  A  két szőrzettípus hasonló ápolást igényel, mindössze annyi a különbség, hogy a szálkás szőr puhább és egyenes, míg a drótszőrzet erős, göndörödő, velőállománnyal rendelkező koronaszőrzet. A szálkás szőrzet fokozatosabban érik be, míg a drótszőr egyszerre, ezért az utóbbit szinte kopaszra lehet trimmelni. Ezeket a fajtákat a kutyakozmetikában szakértő kezekre kell bízni.

  • A szálkás szőr 2 havonta kell trimmelni, hogy mindig maradjon egy kemény fedőszőr
  • A drótszőrű szőrszálakat 3-4 havonta kell trimmelni.
  • Az ilyen szőrzettel rendelkező kutyák szőrzetét csak igen indokolt esetben (idős kor, betegségek) szabad nyírni, mert a velőállomány megsérül, és többé nem lehet megtrimmelni az ebet. Ebbe a csoportba tartozik a drótszőrű magyar és német vizsla, a welsh terrier, az airdale terrier, a drótszőrű foxterrier, stb.

bobtail

 A hosszú szőrű : Különböző csoportokba sorolhatók.

  • Csak fedőszőrrel rendelkeznek uszkár, yorkshire terrier
  •  Fedő- és aljszőrzetük is van tibeti terrier, lhasa apso. Ők gyakran azért kerülnek a kutyakozmetikába, mert a szép megjelenés napi fésülést és ápolást igényel, és erre nem mindenki tud vagy akar időt szánni.
  • A félhosszú szőrű fajták közé rengeteg fajta sorolható: a kuvasz, a pumi, a német juhász, hovawart, stb. Jellemzőjük, hogy fedő- és aljszőrük egyaránt van
  • kettős szőrzet az északi fajtákat jellemzi. A fedőszőrök között a többi fajtához képest többszörös aljszőrzet található. Ide tartozik az alaszkai malamut, a japán akita, a samoyed, a szibériai husky, chow-chow.szamoyed

     

 

 

 

 

 

  • vegyes szőrű, vagy más néven zászlós szőrzetű kutyáknak többnyire a fejen, háton és a végtag elülső élén rövidebb, máshol hosszabb szőrük van. Az ide tartozó fajták egy részét trimmelni kell. A csoport képviselői az angol cocker spániel, amerikai cocker spániel, angol szetter, ír szetter, gordon szetter, hosszú szőrű tacskó, golden retriever.

 PuliA nemezes szőrzet ápolása igen speciális. Az erős fedőszőrök között sok aljszőr, pehelyszál van. A pehelyszálak kihullnak, és tincsekbe rendeződnek a fedőszőrökkel. A kihullott szálak adják a tincsek hosszát. Az aljszőrtől függően lehet zsinóros vagy szalagos. Legismertebb fajták: a puli, a komondor.

Soós Brigitta szakokleveles kutyakozmetikus.

Cím:1111 Budapest, Saru utca 3(hátsóbejárat)

Telefon:06-30/573-99-24

e-mail:cukikutyakozmetika@gmail.com

Bejelentkezés: H-P:9-20h-ig

KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .