Tacskó – bűbájos és tudja, mit akar

Politzer Tamásné Hajni vagyok. Férjemmel a Hungarian Gold Kennel tulajdonosai vagyunk. Törpe és kaninchen tacskót tenyésztünk.


Hogy találtatok egymásra, azaz te és a tacskó, hogyan is esett ez a love story? Miért és hogyan szerettél bele a fajtába?

Voltak tenyésztési és kiállítási terveink. Több fajta is tetszett, egyik ismerősünk törpe és kaninchen mestertenyésztő és nála találkoztunk törpe tacskóval. Okos és rafinált kutyák. Nagyon megtetszett és úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk ezzel a fajtával. Mondjuk már gyerek fejjel az első kutyám is tacskó volt. Így vettük meg az első kan kutyánkat. Azóta szerelemkutya ez a fajta.

Hány kutyátok van jelenleg? Bemutatnád őket röviden? Él-e veletek még másfajta kutya is?

Jelenleg 4 tenyészkanunk van . Csitt-Csatt: ő egy fekete-cser 6 éves kutya. ◦ Csecse-Becse vörös tiger színű szintén törpe kan. ◦ Fox 3 éves, szép eredményeket elért, nagyon nyugodt temperamentumú, saját tenyésztésű kanunk.  Valamint Deryl (Michael) ő tavaly érkezett a kennelünkbe, barna színű kan kutya.

Szuka kutyáink: Tequila 8 éves nyugdíjasunk, Cafat 5 éves fekete-tiger szukánk, Dollár 4 éves , Herkentyű 3 éves, Fincsi 5 éves.

Valamint vannak a 2017-ben született kutyáink: On, Opál, Szaffi, Rubin, Rozi, Ribizli. Hosszú szőrváltozatban idén érkezett hozzánk 3 kislány is. Más fajta kutyánk nincsen.

Milyen a tacsik viszonya általában más kutyákkal, cicával, egyéb háziállatokkal, gyerekekkel?
A tacskó jól összeszoktatható más fajtákkal,akár cicákkal is. Gyerekekkel is jó a kapcsolat, persze ehhez kell egy alap szocializáció . Nálunk a 2 éves kis gazdival napi szinten megy a játék.

Hàt a tacskó alap járaton vadászkutya, nyúl baromfi nem biztos hogy jó társaság…

Mennyire tanulékonyak, mennyire motiválhatók?

Okos, bár önfejű és makacs fajta. Persze motiválható jutalomfalattal. Hamar tanulnak.
Agility, vadászat, túrázás ami talán a legjobb nekik. Kotorékozás is a vérükben van.

Finom jutalomfalatok: https://petdream.hu/kutya/c/jutalomfalatok

Milyen extra igényeik vannak ezeknek a kutyáknak? Mire kell különösen figyelni?

Extra igényeik nincsenek. A rövid szőrük miatt fázósabbak, ezért én benti tartást javaslok. A tacskó 40 fokban is képes bebújni a takaró alá. Amire figyelni kell, hogy lehetőleg ne lépcsőzzön a gerince miatt!

Kényelmes fekhelyek: https://petdream.hu/kutya/c/fekhelyek

Milyen termékeket használsz, illetve ajánlasz: szőrápolás, sampon, egyéb kozmetikai termékek. Milyen pórázt/nyakörvet/hámot a mindennapokban?

Fürdetés ne legyen túl gyakori, de lehetőleg jó minőségű kutya samponnal. Amúgy a rövid szőrűek különösebb szőrápolást nem igényelnek. A hosszú szőrváltozatnál jó minőségű disznószőr kefét érdemes beszerezni.. Mi nyers étrend én tartjuk a kutyáinkat(BARF). Kiegészítésként adunk sörélesztőt, spirulinát… Felvezető pórázt használunk kiállításon. Sétához szövet nyakörv és póráz, a hámot nem szoktuk javasolni.

Olasz gyógynövényes sampon:
https://petdream.hu/kutya/p/gyogynovenyes-biosampon/category_pathway-96 

Milyen sikereitek voltak 2017-ben és mik a terveitek 2018-ra?

Herkentyű Fox-szal indult 2x kutyapárban és 2x első helyezettek lettek. Herkentyű 4 CAC- ot, 2xBOB, HPJ eredményt ért el. Fox is hasonlókat. Nagy örömünkre megkaptuk a bronz koszorús mestertenyésztő címet. Tacskó klubkiállitáson is szép eredményeket értek el növendékeink. 2018-ban remélem hasonló vagy jobb eredményeket sikerül elérnünk.

Kennelünk elérhetősége: 
https://www.facebook.com/hungariangoldkennel/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .